GBP357.66
EUR314.20
USD265.82
CHF268.99
AUD203.59
DKK42.21
JPY2.35
CAD207.04
NOK32.30
SEK31.73
CZK12.24
PLN74.41
HRK41.63
RON67.82
TRY69.42

Kezdőlap»»Az USA súlyos vámot szab ki Vietnámra a kínai acél miatt

2017-12-07 07:35napiuzlet.png napiuzlet.com

Az USA súlyos vámot szab ki Vietnámra a kínai acél miatt

flickr.com

Forrás: flickr.com

Az USA súlyos vámot szab ki Vietnámra a kínai acél miatt

Az Államok kemény vámot szab ki a vietnámi acél-importra, mondván, hogy Kína arra használja az országot, hogy megkerülje a korábbi büntetéseket.
Bizonyos acéltermékek melyeket Vietnám gyárt, kínai anyagból készülnek, mondta az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium egy nyilatkozatában kedden.
Az amerikai acélgyártók panaszkodtak tavaly, hogy a kínaiak nehéz vámoktól szabadulnak meg, ha termékeiket Vietnámba szállítja előbb „kisebb feldolgozásokra” mielőtt az USA-ba szállítanák azokat.
A Kereskedelmi Minisztérium kézbe vette az ügyet novemberben. Vietnámot ez azonban csak tegnap sújtotta: 500%-os adóval a kínai anyagból készült acélra és 200%-os adóval a rozsdamentes hasonló eredetű acélra.
Az acél évek óta a tárgya a kereskedelmi vitának világ két legnagyobb acélgyártója, az USA és Kína között.
Az amerikai és európai acélgyártók azzal vádolták Kínát, hogy más országok piacait dömpingeli acélfeleslegével. Ezáltal lent tartja az árakat, a riválisok pedig a gyárak bezárására és munkahelyek ezreinek megszüntetésére kényszerülnek.
A U.S. Steel azt mondta a lépés „kritikus lépést jelöl rengeteg olyan út lezárásának egyikére, melyek által Kína elárasztotta az Államokat felesleges és államilag támogatott acéljával”.
„A döntés bíztató jel az acélipar számára és figyelmeztet más országokat is, hogy csalásukat többé nem tolerálják” – mondta a cég egy nyilatkozatában.       
Peking megvédte magát, azt mondván, hogy az acéltöbblet a gyengébb kereslet miatti globális probléma.
A kínai és vietnámi kormányok nem válaszoltak rögtön a kommentre való felkérésre.
A múlt hónapban az Európai Unió ügynöke azt mondta, hogy a kínai acélt azért szállítják Vietnámon keresztül, hogy ezzel elkerüljék az adókat, írta a Reuters.
Donald Trump kritizálta Kínát a múltban az acél miatt, azzal vádolva az országot, hogy csal az árakkal. Azonban adminisztrációja nem jelentette még az eredményeket a külön nyomozásról, mely azt vizsgálja, hogy a más országból érkező acélszállítmányok biztonsági fenyegetést jelentenek-e az USA számára.
Wilbur Ross a Kereskedelmi Minisztériumtól azt mondta, hogy csapata júniusban jelenti majd az eredményeket, melyek súlyos adóemeléssel járhatnak.
Trump azt mondta a Wall Street Journalnak, hogy más nagy célokat is el akar érni, például adócsökkentéseket, mielőtt visszatért a nyomozáshoz.
Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium azt mondta kedden, hogy februárban hozza meg végleges döntését a vietnámi acél-ügyről. 

Kapcsolódó cikkek:
Új hozzászólás Az USA súlyos vámot szab ki Vietnámra a kínai acél miatt
A hozzászóláshoz regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!
Elolvastam és elfogadom a moderálási elveket.Még 500 karaktert írhat!
0 hozzászólás Az USA súlyos vámot szab ki Vietnámra a kínai acél miatt