GBP353.48
EUR312.09
USD253.03
CHF270.13
AUD198.73
DKK41.91
JPY2.35
CAD199.93
NOK32.27
SEK31.30
CZK12.32
PLN75.08
HRK41.95
RON66.98
TRY66.79

Kezdőlap»»5 dolog, ami szétszakítja a világot

2018-01-17 07:15napiuzlet.png napiuzlet.com

5 dolog, ami szétszakítja a világot

flickr.com

Forrás: flickr.com

5 dolog, ami szétszakítja a világot

Az országok közti kapcsolatok rongálódnak, a társadalmi eltérések pedig egyre nagyobbak.
1. Egyenlőtlenség
Az országos vagyon egyre nagyobb részét birtokolja a legfelső 1%.
Amint a világvezetők, mint Donald Trump elnök is, összegyűltek a Word Economic Forumon Davosban a hónapban a „közös jövő megtárgyalására egy megosztott világban” a CNNMoney összeszedett néhány pontot, mely szétszakítja a világot.
A legtöbb ember olyan országban él, ahol az egyenlőtlenség egyre növekszik. A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, a szegények pedig egyre szegényebbek.
A bérek a csúcson gyorsabban nőnek, mint a munkapiac alján.
Azonban nem csak a fizetések közti különbség hatalmas. A felhalmozott vagyon eloszlása még egyenlőtlenebb. Ez azért van, mert nagyrészüket ingatlanokban, részvényekben és nyugdíjban tartják – olyan vagyontárgyakban, melyeknek nagy hozama van, azonban sokak számára elérhetetlenek.
Például, a Németországban fizetett bérek átlagban 5%-kal emelkedtek 2000 és 2016 között, miközben az üzleti befektetésekből és tevékenységekből származó bevételek 30%-kal ugrottak.
Nincs minden veszve. A World Wealth and Income Database kutatóinak projektje szerint az egyenlőtlenség mindenhol növekszik, azonban különböző mértékben, tehát a kormányok egyenként tudnak tenni ellene.
Az IMF kutatói és mások azt bizonyították, hogy az egyenlőtlenség roncsolja a gazdaságot és mindenkit szegényebbé tesz.
2. Nemek közti bérszakadék
A World Economic Forum adatai szerint a nők világszerte kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Mindez annak ellenére történik, hogy a nemi megkülönböztetés illegális a legtöbb országban, beleértve az Egyesült Államokat és 28 Európai Uniós országot.
A nők kiaknázatlan gazdasági források maradnak. Csak 50%-uk vesz részt a globális munkaerőpiacon, míg a férfiaknak 80%-a. A World Bank szerint az országok 90%-ában van legalább egy jogi akadály, mellyel a nőknek szembesülniük kell.
Emellett számos nem várt kiadásra is számítaniuk kell – Amerikában nagyjából 18,000 dollárnyira. A nők női egészségügyi termékekre is költenek életük legalább felében. Ezek a termékek az úgynevezett „pink tax” miatt drágábbak, mint a férfiaknak promótált egészségügyi termékek.
A gazdasági egyenlőtlenség leküzdése a női és férfi nem között nagyjából 217 évig tart majd, ha a fejlődés a jelenlegi tempóban halad – ha mondta a fórum.
Az IMF egyre több lépést tesz az egyenlőségért. Ha a nők jobban teljesíthetnek, a gazdaság és mindenki is jobban lesz majd, mondta.
Kutatásai szerint, ha annyi ugyanannyi nő venne részt a gazdaságban, mint férfi, az 5%-kal növelné az Államok GDP-jét, 9%-kal Japánét és 27%-kal Indiáét. 
 
3. Klímaváltozás
A Maplecroft’s „klímaváltozási-veszély indexe” a klímaváltozás alapú természeti katasztrófák valószínűségére alapul, valamint a tengerszintemelkedés, a népességi trendek, források, a mezőgazdaság és konfliktusok veszélyeire. Az index minden egyes ország felkészültségét és klímaváltozás leküzdésére való képességét is figyelembe veszi.
A klímaváltozásnak leginkább kiszolgáltatott országok a legszegényebbek is egyben. Azonban a G20 országok sem immunisak a veszélyekre.
Az IMF figyelmeztetett, hogy a fejlődő országok egyre növekvő pénzügyi fenyegetésekkel néznek szembe a klímaváltozás miatt. Hurrikánok a karibi-térségben, extrém árvizek Dél-Ázsiában és szárazságok Kelet-Afrikában sújtották a legszegényebb országokat 2017-ben.
Mindeközben, az Egyesült Államok, a szennyezés második legnagyobb forrása Kína után, visszalépett a klímaegyezményből Donald Trump hivatala alatt.
Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a változás regionális konfliktusokat is szülhet, melyek otthonaik elhagyására késztethetik az embereket.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet azt mondta, a klímaváltozás magasabb népvándorlásokat okoz országokon belül és keresztül is, amint menekülnek az extrém időjárás és a növekvő tengerszint hatására.
4. Politikai polarizáció
Az államoktól kezdve Európán és Ázsián át, a politika mindenhol egyre polarizáltabb.
A Pew Research Center azt mutatja, hogy a republikánusok egyre konzervatívabbá válnak, miközben a demokraták egyre liberálisabbá. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebbszer jutnak közös nevezőkre, mint korábban.
Európában, a szélsőjobboldali populista pártok egyre több országban nyernek nagy támogatást – beleértve Ausztriát, Lengyelországot, Magyarországot, Hollandiát és Franciaországot.
A bevándorlás- és muszlim ellenes párt Németország szeptemberi népszavazásán harmadik helyet szerzett, ezzel pedig az első szélsőjobboldali párttá vált, aki helyet szerzett a parlamentbene 1961 óta.
Az Eurázsiai Csoport elemzői figyelmeztetett az iszlamizmus emelkedéséréről, és más kisebbségekkel szembeni ellenségességre Dél-Kelet-Ázsiában. Azt mondták, hogy az egyre intenzívebbé váló nacionalizmus India stabilitását is veszélyezteti.
5. Egyenlőtlenség az oktatásban
Több, mint 60 millió 6 és 11 év közötti gyermek nem vesz részt oktatásban az Unicef adatai szerint. Több, mint felük a Szahara alatti Afrikából származik és 27 millió konfliktus-zónákban él.
Az oktatás segít kiemelni embereket a szegénységből és emeli a növekedési mértéket. Azonban az iskolákhoz való hozzáférés nagyon eltérő világszerte.
Globálisan a 5 év feletti emberek 65%-a rendelkezik középiskolai végzettséggel. Európában és Amerikában ez az arány 90%, a Szahara alatti országokban azonban 30% alatti. 

Kapcsolódó cikkek:
Új hozzászólás 5 dolog, ami szétszakítja a világot
A hozzászóláshoz regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!
Elolvastam és elfogadom a moderálási elveket.Még 500 karaktert írhat!
0 hozzászólás 5 dolog, ami szétszakítja a világot