GBP351.55
EUR311.66
USD252.01
CHF266.48
AUD198.79
DKK41.84
JPY2.36
CAD194.59
NOK32.60
SEK30.70
CZK12.25
PLN73.99
HRK41.87
RON66.86
TRY65.22

Kezdőlap»»11 ország Trump nélkül is aláírja a TTP-t

2018-03-12 05:59napiuzlet.png napiuzlet.com

11 ország Trump nélkül is aláírja a TTP-t

flickr.com

Forrás: flickr.com

11 ország Trump nélkül is aláírja a TTP-t

Trump csak egy irányba hajlandó haladni a kereskedelemben. A világ többi része pedig az ellenkezőbe irányba halad.
Trump vámot vetett ki az acélra és az alumíniumra csütörtökön pár órával azután, hogy a 11 nép aláírta a Csendes-óceáni Partnerséget (TTP), melyet egyszár már halottnak hittek azután, hogy Trump visszalépett a tárgyalástól.
Mexikó, Kanada, Japán és más népek vezetői is aláírták a TTP-t csütörtökön, egy ceremónián Chilében, Santiagoban.
A TTP feléledése – és többországot összekötő kereskedelmi jellege – ellentétben áll Trump kereskedelmi nézeteivel. Adminisztrációja csakis két állam közötti kereskedelmi egyezményeket keresett, több tucat nyomozást indított kereskedelmi ügyekben és több meglévő egyezmény újratárgyalását is megkezdte.
2017 januárjában Trump visszalépett a TTP tárgyalásoktól mielőtt az törvénnyé vált volna, azt mondván, hogy előnytelen megállapodás lett volna az Egyesült Államoknak. Abban az időben Shinzo Abe japán miniszterelnök „jelentéktelennek” nevezte a TTP-t. Azonban, most, hogy a világvezetők újraélesztették a TTP egyezményt, a világ gazdaságának 14%-át magába foglalja.
A TTP-t aláíró országok: Ausztrália, Brunei, Chile, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, Vietnam, Japán, Malaysia, Kanada és Mexikó.
Ezek közül néhány ország – főleg Japán, Mexikó és Kanada – valószínűleg kereskedelmi vitába keveredik majd a Trump adminisztrációval, mert az  felsorolt országokból (kivéve Kanadát és Mexikót) érkező acélra 25%-os vámot, az alumíniumra pedig 10%-osat vetett ki. A kivételek ellenére Trump említést tett olyasmiről, hogy Mexikóra és Argentínára is vámokat vetne ki, ha a három ország közötti NAFTA tárgyalások nem fejlődnek kedvezően. Eddig viszonylag kevés haladás történt a hét hónapja tartó tárgyalásokon. 
Japán az amerikai acél-importok 5%-át teszi ki, mely dupla annyi, mint amennyit Kína szállít az Államoknak, a világ legnagyobb acélgyártója. Ugyan nagy a nemzetközi egyetértés afelől, hogy Kína túl sok acélt termel, még a Capitol Hill republikánus vezetői is arra kérték Trumpot, hogy ne vessen ki vámot Kínára a kereskedelmi viszony romlásának elkerülése érdekében.
Trump azt mondta, hogy a vámok 15 nap múlva lépnek hatályba.

Kapcsolódó cikkek:
Új hozzászólás 11 ország Trump nélkül is aláírja a TTP-t
A hozzászóláshoz regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!
Elolvastam és elfogadom a moderálási elveket.Még 500 karaktert írhat!
0 hozzászólás 11 ország Trump nélkül is aláírja a TTP-t