GBP362.48
EUR323.42
USD274.25
CHF287.02
AUD200.12
DKK43.36
JPY2.43
CAD212.47
NOK33.73
SEK31.23
CZK12.66
PLN75.32
HRK43.55
RON69.47
TRY43.71

Kezdőlap»»A kereskedelmi vámok hatása az amerikai cégeken

2018-08-02 05:51napiuzlet.png napiuzlet.com

A kereskedelmi vámok hatása az amerikai cégeken

flickr.com

Forrás: flickr.com

A kereskedelmi vámok hatása az amerikai cégeken

Az új kereskedelmi vámok emelik az amerikai üzleteke költségeit, arra kényszerítve őket, hogy a vásárlókra hárítsák a költségeket.
A Caterpillar eszközgyártó cég hétfőn azt mondta, hogy az erős kereslet lehetővé tette, hogy emelje az árakat a 100-200 millió dolláros acél és alumínium költségek fedezésére.
Azonban, ugyan a magasabbak árak védelmet jelentenek pár cég számára, sokakat megszorítanak.
Ugyanezen a napon a Tyson Foods ételfeldolgozó módosította előzőleges kereseti becslését, mondván, hogy az amerikai sertésre és marhára tett megtorló vámok csökkentették az amerikai hús árát.
 
Azt mondta, hogy módosított részvényenkénti bevétel 5.70 és 6 dollár közötti lesz a 2018-as pénzügyi évben a vámok miatti hústöbblet miatt.
A sertés és a marha árának zuhanása szintén visszaszorította a keresletet a csirkére.
„A globális kereskedelmi politika változása itthon és külföldön, valamint a megoldás találásának teljes bizonytalansága nagyon nehéz piaci környezetet teremt, sok ingadozással, alacsonyabb árakkal és protein többlettel” – mondta Tom Hayes, a Tyson Foods elnöke és vezérigazgatója.
Ez az update az utolsó update azoktól az üzletektől, melyek próbálják elmagyarázni, hogy a kereskedelmi viták hogyan emelik a költségeiket és irányítják a keresletet olyan termékekre, mint az autók és a sör.

Költségek átruházása?

Márciusban az USA bejelentette, hogy vámokat emel a Kínából, az Európai Unióból és a Mexikóból érkező alumínium és acél importokra, más országok pedig cserébe megadóztatták az amerikai termékeket – a sertést, a bort és a whiskeyt.
Egymástól függetlenül Kína és az Államok is vetettek is vámokat 34 milliárd dollár értékben más országok termékeire a szellemi termékek védelméről és az állami támogatásokról szóló viták közepette.
Miközben néhány cég, beleértve a Caterpillart, azt mondták, hogy az emelkedő költségeket a fogyasztókra ruházzák át magasabb árak formájában, más cégeket megszorítják a költségek.
A BMW például azt mondta, hogy 4-7%-kal emelné két, az USA-ban gyártott SUV modelljének az árát. Azonban az emelkedő árak nem fogják teljesen fedezni a Kína által az amerikai autókra kivetett vámokat, figyelmeztetett a cég.
A Harley Davidson azt mondta a befektetőknek, hogy megpróbálja magára vállalni az extra költségeket, melyeket az EU vetett ki motorjaira, annak érdekében, hogy továbbra is versenyképesek maradjanak a piacon. Ez a cég is az emelkedő acél és alumínium árakkal küszködik.

Inflációs nyomás

Összességében az elemzők arra számítanak, hogy mindennek kevés hosszútávú hatása lesz.
A Wells Fargo amerikai bank, arra számít, hogy az USA vámjai 0.1%-kal emelik majd az inflációt az országban, azonban azt is mondta, hogy az emelkedést enyhíthetik az árzuhanások, melyek a más országok által megadóztatott termékekből származnak.
A változások azután érkeznek, hogy emelkedő üzemanyag-áremelkedések és a magasabb munkaköltségek is inflációt generáltak már az országban.
Az üzemanyagtermelők indexe 3.4%-ot emelkedett a tavaly július óta eltelt 12 hónapban. Az amerikai Munkaügyi Minisztérium adatai szerint ez a legmagasabb éves emelkedés 2011 novembere óta
A fogyasztói árak indexe 2.9%-kal emelkedett a júniusig tartó 12 hónapban.
A bérek emelkedése még mindig relatívan lassú a közgazdászok szerint. Azt is mondták, nem tudják hány háztartás bírja majd az árak emelkedését a költekezés csökkentése nélkül.

Kapcsolódó cikkek: