GBP362.48
EUR323.42
USD274.25
CHF287.02
AUD200.12
DKK43.36
JPY2.43
CAD212.47
NOK33.73
SEK31.23
CZK12.66
PLN75.32
HRK43.55
RON69.47
TRY43.71

Kezdőlap»»Zimbabwe: Mnangagwa kevéssel megnyeri az elnökválasztást

2018-08-03 05:42napiuzlet.png napiuzlet.com

Zimbabwe: Mnangagwa kevéssel megnyeri az elnökválasztást

flickr.com

Forrás: flickr.com

Zimbabwe: Mnangagwa kevéssel megnyeri az elnökválasztást

A Zanu PF vezetője kapta a szavazatok 50.8%-át, a választási bizottság arra szólítja az országot, hogy lépjen tovább
Emmerson Mnangagwa, a Zanu PF part vezetője lett Zimbabwe új elnöke az ország történelmi elnökválasztásának megnyeresével.
Zimbabwe Választási Bizottsága (ZEC) pénteken jelentette be Mnangagwa győzelmét, aki 2.46 millió szavazatot – vagyis az összes szavazat (4.8 millió) 50.8%-át kapta.
Nelson Chamisa, az ellenzék – a mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) – vezetője 44.3%-ot ért el 2.14 millió szavazatával.
Priscilla Chigumba, a ZEC elnöke azt mondta, hogy az ország „továbblépett” a választás bíztató hangulatával és maga mögött tudja a szerdai „káosz bonyodalmait”. Azt is mondta: „Isten áldja az országot és népét”.
Mnangagwanak több, mint 50%-kal kellett nyernie ahhoz, hogy elkerülje a szavazások második fordulóját. Az MDC elutasította az eredményt még azelőtt, hogy az kiderült volna.
Percekkel a bejelentés előtt az MDC vezetője Morgen Komichi egy fontos televíziós nyilatkozatot tett mielőtt a rendőrség eltávolította a helyszínről, és azt mondta, hogy a párt nem tudja majd igazolni az eredményeket.
Ez a szavazás volt az első a brit ex-kolónián a katonaság által elűzött 94 éves Robert Mugabe autokrata uralma óta, aki 37 évig vezette az országot. Az eredmény meghatározhatja az elszegényedett ország- és 16 millió lakosának jövőjét.
A számolás több, mint 3 napig tartott. Ez egyre növekvő feszültséghez vezetett az országon belül, a nemzetközi társadalom pedig gyors megoldás találására sürgette a szervezőket. Három embert lőttek halálra a tüntetések során, mikor a katonaság az ellenzék tüntetőire lőtt Harare központjában, a fővárosban szerda délután.
A külföldi felügyelők közös nyilatkozatát, melyben súlyos aggodalmukat fejezték ki a halálos erőszakról, nem sokkal az eredmény bejelentése előtt tették közzé. A nyilatkozat arra sürgette a választói bizottságot, hogy minél gyorsabban és világosabban közöljék az eredményeket.
Az Európai Unió, az USA, az Egyesült Királyság, az Afrikai Unió és más felügyelői missziók kritizálták az „erőszak túlzott használatát”, próbálták csillapítani a szerdai tüntetéseket és arra szólították fel a zimbabwei katonaságot és rendőrséget, hogy más biztonsági eszközöket alkalmazzanak.
Mnangagwa eredménye alacsonyabb lett, mint azt a legtöbben várták. A Zanu PF a kétharmados többlet megszerzésére törekedett az egyidőben történő parlamenti választásokon, az elemzők pedig favoritnak tartották Mnangagwat. Azonban az ellenzék kampánya is rengeteg figyelmet kapott a kampányolás legutolsó napjaiban.
A ZEC azt mondta, hogy minden szavazóállomás eredményét elérhetővé teszik majd a média számára.
Zimbabwenek most újabb bizonytalansággal és instabilitással kell szembenéznie.
Chamisa azt mondta a riportereknek az eredmények bejelentése előtt, hogy magabiztos a győzelmét illetően és abban is biztos, hogy pártja „sok, a jogszerűségnek megfelelő intézkedést tesz majd, hogy megvédje az alkotmányt és a nép választását”.
Mikor arról kérdezték, hogy felszólítaná-e követőit a tüntetésre, csak annyit válaszolt, hogy az emberei már tüntetnek.
Ugyan a kampány nem járt rendszerű erőszakkal, az MDC ismételten azt mondta, hogy pártját akadályozták: a választás hibás menete, a szavazólapok szabályszerűtlen kezelése, a szavazók megfélemlítése, a választási bizottság elfogultsága és az irányítópárt szavazóknak adott szórólapjai. Panaszait többször is közvetítették riportokban.
Csütörtökön az ellenzéki párt 18 hivatalnokát tartóztatta le a rendőrség Harareban, az MDC székhelyénél rendezett tüntetések alatt.
Zimbabwe reméli, hogy sikerül visszakerülni a nemzetközi társadalomba több éves elszigeteltség után.
A közvéleménykutatások szerint a 75 éves Mnangagwanak – a krokodilnak becézett korábbi kémnek aki nevét kegyetlensége és ravaszsága miatt kapta – szűk előnye volt a 40 éves Mnangagwaval szemben.
Zimbabwe először 1980-ban szerezte meg függetlenségét, mikor egy brutális guerilla háború elűzte a fehér-felsőbbrendűségi kormányt. Mugabe akkor nem volt a szavazócédulákon. Egy lenyűgöző vasárnapi beavatkozás során a korábbi elnök azt mondta nem szavazna régi pártjára a Zanu PF-re, vagy a jelenlegi elnökre. Chamisat tartotta az egyetlen ésszerű döntésnek.

Kapcsolódó cikkek: