GBP362.48
EUR323.42
USD274.25
CHF287.02
AUD200.12
DKK43.36
JPY2.43
CAD212.47
NOK33.73
SEK31.23
CZK12.66
PLN75.32
HRK43.55
RON69.47
TRY43.71

Kezdőlap»»Musk: Szaúd-Arábia támogatja a Tesla privatizálását

2018-08-14 06:05napiuzlet.png napiuzlet.com

Musk: Szaúd-Arábia támogatja a Tesla privatizálását

flickr.com

Forrás: flickr.com

Musk: Szaúd-Arábia támogatja a Tesla privatizálását

Elon Musk vázolta a tervét, mely által privatizálná a Teslat, és azt mondta meg is beszélte már az anyagi részleteket Szaúd-Arábiával.
Az elektromosautó-gyártó azt is kiemelte, hogy sokkal kevesebb tőkét kell majd emelnie a korábban becsült 70 milliárd dollárnál.
Egy blogposztjában Musk azt mondta, hogy csak azokat a részvényeseket szerette volna kivásárolni a cégből, akik a privatizálás után nem akarnak a Tesla részvényesei lenni.
A bejelentés pár nappal azután érkezik, hogy a befektetők pert nyújtottak be, amiért szerintük a Tesla megvezette a piacot.
Musk egy augusztus 7-i Twitter posztjában jelentette be, hogy privatizálná cégét, és biztosítaná a pénzügyi alapokat.
Ezután több helyről is ugyanaz a kérdés érkezett: honnan szerezné a meg a 420 dolláros részvényenkénti árral való visszavásárláshoz szükséges tőkét?
A Tesla részvényei enyhén emelkedtek hétfőn reggel, a New Yorki kereskedelem során, 357 dolláros árra.
Ez azonban még mindig esést jelent a közel 380 dolláros részvényenkénti árhoz képest, melyet közvetlenül Musk Twitter posztja után ért el a cég.
A befektetők, akik a beperelték a céget short eladók, és azt állítják a részvényárak zuhannak Musk kommentje miatt, ezért több millió dollárt veszítenek.
Hétfőn a Tesla alapítója azt mondta találkozott a Szaúdi Nemzeti Vagyonalap képviseletével, miután az 5%-os részesedést vett a cégnél.
Július 31-én úgy távozott a megbeszélésről, hogy azt mondta „nem kérdéses, hogy a megállapodást megkötik… a kimenetel csak attól függ milyen tempóban tudják azt véghez vinni”.
Musk azt is mondta, hogy a vagyonalap elkötelezett volt a tranzakciók privatizálásnak finanszírozását illetően és „többször is felkereste őt” az év kezdete óta, hogy a privatizálásról tárgyaljanak.
Először 2017 elején találkoztak, kezdetben azért, hogy az olajtól való eltávolodás szükségességéről beszéljenek.
Musk, aki a Tesla 20%-ának tulajdonosa, korábban Twitter posztban kereste fel a cég legnagyobb befektetőit, hogy kiderítse támogatják-e a megállapodást. 
Azt mondta azóta folyamatosan kapcsolatban volt a szaúdi vagyonalappal, és hogy a vagyonalap ügyvezető igazgatója „támogatását fejezte ki” a megállapodással való továbblépéssel kapcsolatban, és az ügy jogi ellenőrzésével is.
Musk korábban azt mondta, hogy nagyjából 70 milliárd dollárra lenne szüksége a részvényesektől, és hogy 420 dolláros részvényenkénti vételárat ajánl azoknak, akik nem szeretnének a cég befektetői maradni, ha a céget privatizálják.
„A jelenlegi legjobb becsléseim szerint a Tesla részvényeinek közel kétharmada a privatizált Tesla része maradna” – mondta.
A jelenlegi terv azt jelenti, hogy Musknak nem kellene hatalmas összeget kölcsönöznie a befektetőktől.
Musk szerint a nyilvános tőzsdei listáról való lekerülés azt jelentené, hogy cégnek nem kellene megfelelnie a negyedéves anyagi elvárásoknak és nem lenne a short eladók negatív propagandáinak áldozata.

Kapcsolódó cikkek: