GBP362.48
EUR323.42
USD274.25
CHF287.02
AUD200.12
DKK43.36
JPY2.43
CAD212.47
NOK33.73
SEK31.23
CZK12.66
PLN75.32
HRK43.55
RON69.47
TRY43.71

Kezdőlap»»Kalifornia kormányzója aláírja a tiszta energiaforrásért hozott törvényt

2018-09-12 06:12napiuzlet.png napiuzlet.com

Kalifornia kormányzója aláírja a tiszta energiaforrásért hozott törvényt

flickr.com

Forrás: flickr.com

Kalifornia kormányzója aláírja a tiszta energiaforrásért hozott törvényt

Kalifornia aláírta a törvényt, mely szerint csak és kizárólag elektromos, nem szén-alapú energiaforrásokat használ majd 2045, ezzel szembe menve Donald Trump amerikai elnök energiapolitikájának.
„Fel sem fogható, hogy mennyire fontos ez a lépés” – mondta Jerry Brown kormányzó, és tisztelettel meghajolt a 2015-ös Párizsi Klímaegyezménynek.
Tavaly Trump azt mondta, hogy az Államok kilép az egyezményből, és új „igazságos” egyezményt próbál kötni az amerikai cégek számára.
Kalifornia volt a második amerikai állam Hawaii után, aki elkötelezte magát a szén-nélküli energiahasználat iránt.
Ha önálló ország lenne, Kalifornia lenne a világ ötödik legnagyobb gazdasága Németország, Japán, Kína és az USA mögött.
Az aláíró ceremónián az állam fővárosában Sacramentoban Brown rábólintott a párizsi egyezmény feltételeire és elhatározta, hogy „tovább halad az úton a nulla szén-dioxid kibocsátású gazdaság elérése felé. 
A törvény szabályai szerint 2030-ra minden közüzemű szolgáltatócégnek legalább energiájának 60%-át megújuló forrásból kell szereznie.
2045-re a kaliforniai elektromosságnak teljesen szén-mentes energiaforrásból kell származnia. Az állami energiabizottság egy 2017-ben közzétett jelentése szerint az energiaeladás egyharmada származott megújuló forrásokból Kaliforniában.
A környezeti aktivisták lelkesen támogatták a lépést, azonban az állam legnagyobb közüzemű szolgáltatói ellenkeztek.
A Pacific Gas &Electric szóvivője, Lynsey Paulo állítólag azt mondta, hogy az árak nagyot emelkedhetnek az új törvény miatt.
„Nem kifizethető és nem fenntartható” – írták.
Az új törvény pár nappal azelőtt érkezik, hogy Brown házigazdaként tartja meg a Global Climate Action Summit-ot San Franciscoban.
Politikusok, üzleti vezetők és celebek fognak részt venni az eseményen, valamint szponzorok – beleértve az ENSZ-t, a Facebookot és a Google-t.
 
A törvény a Kalifornia és Donald Trump elnök közötti konfliktus legutóbbi fejleményét is jelenti. Az állam az adminisztráció minden politikáját ellenzi, az energiapolitikától kezdve a migrációspolitikáig és civil jogokig.

Kapcsolódó cikkek: