GBP367.24
EUR321.81
USD285.88
CHF283.19
AUD205.72
DKK43.14
JPY2.50
CAD216.46
NOK33.77
SEK31.33
CZK12.41
PLN74.91
HRK43.32
RON69.08
TRY52.08

Kezdőlap»»Törökország 24%-ra emeli a kamatalapokat

2018-09-14 06:04napiuzlet.png napiuzlet.com

Törökország 24%-ra emeli a kamatalapokat

wikipedia (illusztráció)

Forrás: wikipedia (illusztráció)

Törökország 24%-ra emeli a kamatalapokat

A líra emelkedett a dollárral szemben, miután a török központi bank 24%-ra emelte a kamatalapokat csütörtökön. Ez volt a legnagyobb emelés Tayyip Erdogán 15 éves elnöksége alatt.
A jelentős 6.25%-os emelés a bank legutóbbi kísérlete a valuta összeomlásának megelőzésére.
A líra 38%-ot esett a dollár ellen idén a csütörtöki csekély emelkedés ellenére is.
A lépés azután következik, hogy Erdogán nemtetszését fejezte ki a magas kamatalapokat illetően a csütörtöki nap folyamán korábban.
Többször is a központi bankot okolta a magas infláció miatt, mely elérte a közel 18%-ot a múlt hónapban, a legmagasabb értéket 2003 óta.
Az Egyesült Államokkal való diplomáciai incidensek és az elnök pénzügyi politikára való hatása miatti aggodalmak a befektetők Törökországba vetett bizalmának megingásához vezettek az elmúlt hónapokban.
Erdogán, aki a „kamatalapok ellenségének” hívja magát, sógorát, Berat Albayrakot választotta pénzügyminiszternek júliusban.
Phoenix Kalen a Societe Generale-tól azt mondta, hogy a piac örül is a lépésnek, de össze is van zavarodva.
„Majdnem úgy tűnik, mintha egy „jó zsaru-rossz zsaru” játékot játszanának a török hatóságok – Erdogán továbbra is nem tetszését fejezi ki a kamatalapok emelését illetően… a központi bank pedig hatalmas lépést tesz válaszul a jelenlegi inflációs és geopolitikai fejleményekre” – mondta.
Brett Diment, az Aberdeen Standard Investments-től azt mondta, hogy az emelés az kamatalapok emelése „Elindítaná Törökországot az úton, hogy visszaszerezze pénzügyi politikájának hitelességét, az pedig kritikus lehet.”
Piotr Matys, a Rabobanktól azt mondta, hogy Törökországnak meg kell oldania kereskedelmi vitáját az Egyesült Államokkal ahhoz, hogy újra kiegyensúlyozza gazdaságát a nagy infrastrukturális projektektől és a vásárlói költekezéstől függetlenül.
A központi bank meglepte a befektetőket, mikor nem emelte a kamatalapokat júliusban, az legutóbbi közös találkozón.
A döntés által a líra értékének negyedével csökkent, és arra kényszerítették a török hatóságokat, hogy olyan döntéseket hozzanak, melyek támogatják a valutát.
 
Csütörtökön Törökország betiltotta a külföldi valuták használatát az országban, hogy erősítse az ország ingatlan piacát.

Kapcsolódó cikkek: