GBP368.26
EUR323.51
USD282.52
CHF283.60
AUD200.93
DKK43.36
JPY2.51
CAD216.49
NOK34.19
SEK31.23
CZK12.51
PLN75.14
HRK43.55
RON69.27
TRY50.15

Kezdőlap»»Sierra Leona felfüggeszti a kínai finanszírozású Mamamah reptér megépítésének projektjét

2018-10-11 05:37napiuzlet.png napiuzlet.com

Sierra Leona felfüggeszti a kínai finanszírozású Mamamah reptér megépítésének projektjét

flickr.com

Forrás: flickr.com

Sierra Leona felfüggeszti a kínai finanszírozású Mamamah reptér megépítésének projektjét

Sierra Leone felfüggesztett egy 400 millió dolláros kínai finanszírozású programot, mely repülőteret épített volna Freetown, a főváros mellett.
Ernest Bai Koroma korábbi elnök azelőtt írta alá a megállapodást Kínával, mielőtt veszített volna a márciusi választásokon.
Az aláíráskor a Word Bank és az IMF is figyelmeztetett, hogy a projekt komoly adósságot vonhat maga után.
A döntés akkor érkezett, mikor aggodalmak merültek fel afelől, hogy sok afrikai ország eladósodhat Kínának.
Kabineh Kallon repülésügyi miniszter azt mondta a BBC-nek, hogy a projekt, melyet 2022-ig fejeztek volna be, nem volt szükséges és az új reptért megépítése helyett a régi repteret újítják majd fel.
Azt mondta, hogy a jelenlegi elnök Julius Maada Bio „nem látta szükségét Mamamah, az új reptér megépítésének” és egy híd építését fontolgatja a főváros és Lungi – az ország egyetlen nemzetközi reptere között. Jelenleg az utasok hajóval vagy helikopterrel juthatnak el Freetownba.
Kallon azt mondta, nem tudja, hogy a projekt felfüggesztésének lesznek-e anyagi következményei, és hogy Sierra Leona jó kapcsolatban marad-e Kínával.
„Szuverén országként jogunk van hozzá, hogy a lehető legkedvezőbb döntést hozzuk az országnak” – mondta a BBC Afrikára fókuszáló programjának.
Kína a legnagyobb bilaterális hitelezője az afrikai infrastruktúrának –felülmúlva az Afrikai Fejlesztési Bankot (ADB), az Európai Bizottságot, az Európai Befektetési Bankot, a Nemzetközi Pénzügyi Vállalatot, a World Bankot és a G-8 országokat együttesen.
A kritikusok szerint Kína adósság-csapdákba csalja ezeket az országokat olyan hitelekkel infrastruktúrális projektekre, melyeket képtelenek visszafizetni.
Augusztusban 16 amerikai szenátor adott hangot aggodalmának „Kína ragadozószerű infrastruktúrális hitelezésével” kapcsolatban, egy az amerikai pénzügyminiszternek Steve Mnuchinnak és Mike Pompeo államtitkárnak írt levélben.
Zambia kormányának nyilvánosan tagadnia kellett a riportokat, melyek szerint Kína felszámolhatta volna félállami tulajdonú cégeit abban az esetben, ha az ország nem képes visszafizetni adósságát.
Azonban Kína is tagadta, hogy a hitelek melyeket biztosít, adósságcsapdák lennének.
„Ha jobban megnézzük, a legjobban eladósodott afrikai országoknak nem Kína volt a fő hitelezője” – mondta Xu Jinghu, Kína afrikai megbízottja egy sajtókonferencián a Reutersnek szeptemberben.
„Értelmetlen és alaptalan a felelősséget Kínára hárítani az adósságproblémák miatt.”
Néhány afrikai azt mondja, hogy az évek alatt felhalmozott adósság a projektek költségeiből és a projektek körüli korrupció miatt halmozódott fel. Mások szívesen fogadták Kína beavatkozását, mondván, hogy az utak, kikötők, vasutak és más projekteknek is nagy szüksége van rá.
 

Kapcsolódó cikkek: