GBP367.24
EUR321.81
USD285.88
CHF283.19
AUD205.72
DKK43.14
JPY2.50
CAD216.46
NOK33.77
SEK31.33
CZK12.41
PLN74.91
HRK43.32
RON69.08
TRY52.08

Kezdőlap»»Trump: „A Fed jelenti a legnagyobb fenyegetést”

2018-10-18 05:57napiuzlet.png napiuzlet.com

Trump: „A Fed jelenti a legnagyobb fenyegetést”

flickr.com

Forrás: flickr.com

Trump: „A Fed jelenti a legnagyobb fenyegetést”

Donald Trump megint a Fed után megy.
Egy a Fox Business által kedden közzétett klipben Donald trump azt mondta egy interjú során, hogy a központi bank a „legnagyobb fenyegetés” az országra nézve. Trump mindig is kritikus volt Jerome Powellt, a Federal Reserve elnökét illetően, akit Trump maga nevezett ki a Fed elnökének tavaly.
„A Fed túl gyorsan emeli a kamatalapokat és mivel független, nem beszélek vele” – mondta Trump a Fox Business újságírójának Trish Regannak.
„Nem vagyok elégedet azzal, amit tesz” – mondta Trump Powellről. „Túl gyorsan megy, mert az infláció mértéke nagyon alacsony ha megnézed.” A teljes interjút kedd este adja le a Fox Business.
A Fed folyamatosan emelte a kamatalapokat az elmúlt három évben, mely által végre megint közel normális szintre emeli őket a pénzügyi válság után. A központi bank úgy kezeli a kamatalapokat, hogy az stimuláljon egy gyenge gazdaságot, vagy hogy megelőzze annak túl gyors növekedését, mely magas inflációt okozhat.
Általában az elnökök próbálják elkerülni, hogy kommentálják a Fed döntéseit, mely független és politikai beavatkozástól mentes. Azonban Trump többször is támadta a Fed-et amiért az emelte a kamatalapokat.
Múlt héten a tőzsde 832 pontos eséséért okolta a Fed-et. Egy, a Fox News-nak tett interjúban azt mondta, hogy a „A Fed túl messzire megy”.
„Úgy értem, nem tudom mi lehet a problémájuk, de egyre csak emelik a kamatalapokat és kezd nevetséges lenni” – tett hozzá. „A Fed megőrült és nincs oka rá, ezért nem örülök neki.”
Szeptemberben az elnök azt mondta, hogy „nem örül neki”, hogy a Fed harmadszorra emelte a kamatalapokat az évben.
„Aggódom, mert úgy néz ki, hogy szeretik emelgetni a kamatalapokat” – mondta egy sajtókonferencián New York-ban. Hasonló kommenteket tett a nyáron is.
 
Hétfőn Janet Yekllen, a Fed korábbi elnöke megvédte a Fed-et Trump támadásaitól.
A Jelzáloghitel Bankárok Szövetségének éves találkozóján Yellen azt mondta, hogy Trump nyers kritikája „romboló hatással van a Fed-re és az ország anyagi stabilitására”.
On Monday, former Fed Chair Janet Yellen defended the Fed against the president's attacks.

Kapcsolódó cikkek: