GBP358.57
EUR323.44
USD284.17
CHF287.97
AUD204.74
DKK43.33
JPY2.51
CAD211.85
NOK33.34
SEK31.43
CZK12.51
PLN75.25
HRK43.78
RON69.52
TRY52.90

Kezdőlap»»A Royal Dutch Shell a kibocsátáscsökkentéshez szabná igazgatóinak fizetését

2018-12-04 05:24napiuzlet.png napiuzlet.com

A Royal Dutch Shell a kibocsátáscsökkentéshez szabná igazgatóinak fizetését

wikipedia (illusztráció)

Forrás: wikipedia (illusztráció)

A Royal Dutch Shell a kibocsátáscsökkentéshez szabná igazgatóinak fizetését

A Royal Dutch Shell az első cég, mely nyomós okot ad vezérigazgatóinak a környezetvédelemre.
Az angol-holland energetikai cég azt mondta hétfőn, hogy rövidtávú célokat fog kitűzni a szén-dioxid kibocsátásban 2020-tól, miután a befektetők erre ösztönözték. Először minden iparában az igazgatók fizetését igazítja a kibocsátási célok betartásához.
A legnagyobb részvényesek, beleértve a Church of Englandot is és a  Robecot, azt követelték, hogy a Shell tegyen többet a kibocsátás csökkentése érdekében. Azt mondják, a cég korábbi célja volt, hogy 2020-ra felére csökkentse a kibocsátást.
A Shell azt mondta egy nyilatkozatában, hogy három és öt éves időszakokra tervez majd kibocsátási célokat. A célokat az éves eredményekhez szabják majd, és 2050-ig lesznek kitűzve.
Az olajcég azt mondta, hogy nem még nem szabott pontos határt hétfőre és hozzátette, hogy a részvényesek nem szavazhatnak majd az igazgatók díjazásáról 2020-ig.
A Climate Action 100+, egy 310 fős befektetői csoport 32 trillió dollárnyi részvénymenedzsmenttel azt mondta egy közös nyilatkozatában a Shellel, hogy erősen támogatja a céget ezekben a fontos lépésekben.
A Shell a bejelentést az ENSZ éves klíma változásról való megbeszélésén tette, melyet Lengyelországban rendeztek meg.
A Shell azt mondta, hogy ő lenne az első energetikai cég, mely összekötné az igazgatók díjazását a kibocsátás-célokkal. Fontos, hogy a kibocsátáscsökkentés a cég tevékenységeire is vonatkozik majd és a termékekre is, melyeket árul.
„Az, hogy Shell most beépítette ezt a célját díjazási politikájába, azt sugallja, hogy magabiztos és elkötelezett” – mondta Corien Wortmann, az BP nyugdíjalap vezetője.
A nagy vállalatok lépései a kibocsátáscsökkentés felé könnyebbé tehetik a kormányok dolgát a Párizsi Klímaegyezményben megszabott kibocsátási cél elérésében, mely által a globális átlaghőmérséklet növekedését 2 Celsius-fok alá csökkenhet 2030-ra. Az ENSZ Éghajlatváltozással Foglalkozó Kormányközti Testülete októberben figyelmeztetett, hogy ha a bolygó eléri a kritikus 1.5 fokos hőmérsékletemelkedést 2030-ra, az extrém szárazságokat, erdőtüzeket, özönvizeket és millióknak élelmiszerhiányt is okozhat. Azt mondta, hogy a vállalatoknak és a kormányoknak is gyorsabban kell cselekedniük.
Emma Howard Boyd, az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Képviseletének vezetője dícsérte a Shellt hétfőn rövidtávú céljai miatt.
„Reméljük, hogy ez a különleges közös megállapodás az intézményi befektetők, valamint az olaj és gáz cégek között más vezetőket is inspirálni fog” – mondta egy nyilatkozatában. „Szeretnénk bátorítani az ipar maradék részét, hogy kövessék a Shell példáját”.
A Shell 2016-ban jelentett be, hogy összekötné az igazgatók bérezését és a kibocsátáscsökkentést.
Ez azonban nem az egyetlen cég, melyet befektetői nyomás alatt tartanak a környezetvédelem kapcsán. Tavaly az amerikai székhelyű ExxonMobile is beleegyezett, hogy közzétegye a károkat, melyeket a klímaváltozás és a széndioxid-kibocsátás elleni harc okozna a cégnek.

Kapcsolódó cikkek: