GBP361.55
EUR318.00
USD279.90
CHF280.71
AUD199.43
DKK42.59
JPY2.55
CAD209.98
NOK32.58
SEK31.01
CZK12.42
PLN74.19
HRK42.81
RON67.49
TRY52.26

Kezdőlap»»Japán eltörli a brit marhahúsra vetett embargót

2019-01-10 13:13napiuzlet.png napiuzlet.com

Japán eltörli a brit marhahúsra vetett embargót

flickr.com

Forrás: flickr.com

Japán eltörli a brit marhahúsra vetett embargót

Japán felfüggeszti a brit marhára és bárányra szabott tilalmat, melyet a kergemarha-kór kitörésekor vezetett be.
A lépés azután következik, hogy Shinzo Abe japán miniszterelnök találkozóra készül Theresa May-jel.
A vezetők várhatóan a technológiai együttműködés finanszírozásának részleteit jelentik be a csütörtöki Downing Street-i találkozón csütörtökön.
A brexit valószínűleg szintén szóba kerül majd, Shinzo Abe várhatóan Japán aggodalmait próbálja majd megbeszélni az üggyel kapcsolatban.
A Downing Street azt mondja, hogy japán döntése a marha és bárány tilalom feloldására, mely 1996 óta van érvényben 127 millió fontot hoz majd a brit farmereknek a következő öt évben.
Az Egyesült Királyság vöröshús exportjai meghaladták az 1.2 milliárd fontot 2017-ben a Revenue és Customs Statistics adatai szerint.
A két vezető egy 30 milliós kezdő támogatást is bejelent majd a „az élvonalbeli technológiákra, melyek fellendítik majd az innovációt, munkahelyeket teremtenek magas képzettségűeknek és fejlesztik az emberek életszínvonalát” – mondta a Downing Street egy nyilatkozatában.
A támogatásokat az olyan újszerű technológiákra szánják majd, mint az orvosi kezelések, valamint a zöld közlekedés és energetikai megoldások.
A két ország közös védelemről is egyezkedik majd és a kulturális kapcsolatról.
Brexit-aggodalom
Abe valószínűleg arra használja majd a találkozót, hogy a brexit körüli rendetlenségekről való aggodalmát fejezze ki.
May optimista a találkozót illetően.
„Amint az Egyesült Királyság az EU elhagyására készül, a világ más horizontjai felé tekintünk. Japánnal való kapcsolatunk erősebb, mint bármikor, ez a találkozás pedig több területen is segíti majd az együttműködést” – mondta May.
Azonban a Munkáspárt kereskedelmi minisztere Barry Gardiner azt mondta a Japán befektetők „világosságot szeretnének” Britannia és az EU jövőbeli kapcsolatát illetően.
„Azonban világosság az, amit May nem tud nekik adni – mert a politikai keret, melyről a parlament jövőhéten fog szavazni nem csak egy sima szándékról való állítás” – mondta.

Kapcsolódó cikkek: