GBP362.96
EUR318.05
USD281.06
CHF280.11
AUD201.01
DKK42.62
JPY2.54
CAD212.22
NOK32.59
SEK30.36
CZK12.37
PLN73.39
HRK42.92
RON67.10
TRY53.02

Kezdőlap»»Jemeni háború: megrohadhat a gabonakészlet Al-Hudaydah-ban

2019-02-12 06:06napiuzlet.png napiuzlet.com

Jemeni háború: megrohadhat a gabonakészlet Al-Hudaydah-ban

wikipedia (illusztráció)

Forrás: wikipedia (illusztráció)

Jemeni háború: megrohadhat a gabonakészlet Al-Hudaydah-ban

Az ENSZ arra sürgeti a háborúzó feleket Jemenben, hogy adjanak hozzáférést a hatalmas gabona tartalékhoz, melyre nagy szüksége van az országnak az éhezés közepette.
Az önkéntes munkások öt hónapja nem jutnak el a Vörös-tengeri Malmokhoz, mely Al Hudaydah kikötőjében, a háború frontvonalán található.
A malmok 3.7 millió embernek egy hónapra elegendő gabonát raktároznak, azonban az ENSZ azt mondja, ez most könnyen megrohadhat.
A jemeni kormány és huti lázadó csoport decemberben megegyeztek egy fegyverszünetről.
Azonban még nem léptették érvénybe az ENSZ által közvetített tervet, mely szerint mindkét harcoló fél kivonja embereit az övezetből és más övezetkbe állítja őket.
Hudaydah, mely a hutik kontrollja alatt áll 2014 óta, elsődleges élettere a jemeni lakosság kétharmadának. A humanitárius segítségen keresztül érkező üzemanyag, és kereskedelmi cikkek 80%-át, melyektől a lakosság erősen függ, a város kikötőjébe szállítják.
Hétfőn az ENSZ különleges jemeni küldöttsége, Martin Griffiths és a sürgősségi segélyezési koordinátor Mark Lowcock figyelmeztettek, hogy a Vöröstengeri Malmokhoz való hozzáférés, mely a kikötőtől délre található, „minden nappal nő”.
„Eközben az ENSZ azon van, hogy fokozza élelmiszersegélynyújtását, és közel 12 millió olyan embernek segítsen Jemenben, akiknek nem sikerül hozzájutniuk napi élelmiszer szükségletükhöz. Legfőbb törekvésünk az emberek túlélése és jóléte.”
Az ENSZ hivatalnokai többször is kihangsúlyozták, hogy a malmokhoz való hozzáférés biztosítása a két fél felelőssége a jemeni konfliktus iránt”.
Múlt héten az ENSZ azt mondta, hogy a jemeni kormány és a hutik képviselői megegyeztek egy előzetes kompromisszumban, mely lehetővé tenné, hogy haladjanak a csapatok kivonultatásával Hudaydah-ból és megnyithassák a folyosókat a humanitárius segítség számára.
A megállapodás azután érdekezett, hogy megbeszélést tartottak az ENSZ Hudaydah kikötőjében állomásozó hajóján, melyen az ENSZ megfigyelőmissziójának dán vezetője, Gen Michael Anker Lollesgaard is részt vett.
Jemen azóta kétségbeesett, mióta a konfliktus fokozódott és a hutik arra kényszerítették az ország elnökét, Abdrabbuh Mansourt, hogy külföldre meneküljön.
Attól félve, hogy az egyik erősödő csoport Irán megbízottja, Szaúd-Arábia és másik nyolc arab állam közbelépett, hogy megpróbálja visszaállítani a jemeni kormányt.
Az ENSZ adatai szerint eddig legalább 6,800 civil vesztette életét, 10,700 pedig megsérült. Többezer civil pedig megelőzhető olyan okok miatt halt meg, mint az éhség, betegség, vagy gyenge egészség.

Kapcsolódó cikkek: