GBP370.34
EUR321.20
USD286.33
CHF281.32
AUD201.81
DKK43.02
JPY2.56
CAD212.92
NOK33.43
SEK30.61
CZK12.48
PLN74.89
HRK43.27
RON67.56
TRY48.83

Kezdőlap»»Az amerikai gazdaság lassult a negyedik negyedben

2019-03-01 06:06napiuzlet.png napiuzlet.com

Az amerikai gazdaság lassult a negyedik negyedben

wikipedia (illusztráció)

Forrás: wikipedia (illusztráció)

Az amerikai gazdaság lassult a negyedik negyedben

Az amerikai gazdaság lassult a tavalyi év végén, de nem annyit, mint amennyire a közgazdászok számítottak.
Az amerikai GDP, az ország gazdaságának legszélesebb mérőeszköze 2.6%-os éves mértékkel nőtt a negyedik negyedben.
Ugyan ez lassabb az előző három hónap eredményénél, még mindig gyorsabb a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.
Az előrejelzések szerint alacsonyabbra számítottak. Az atlantai Federal Reserve csak 1.8%-os növekedést becsült. A Thomson Reuters közgazdászai 1.4%-ra számítottak.
Néhány közgazdász aggódott, hogy a világszerte lassuló gazdaságok, főképp Kínában és Európában, lehúzzák az amerikai gazdasági növekedést is. Az egyre fokozódó kereskedelmi feszültség az USA és legnagyobb kereskedelmi partnerei között sok amerikai cég eladásait sértik, beleértve az Apple-t és a Caterpillart. Az új rendelések több gyárban is lassultak az év vége felé.
Azonban annak ellenére, hogy a munkanélküliség aránya elérte az elmúlt 50 év legalacsonyabb értékét, a fogyasztói költekezés magas volt. Az üzleti befektetések pedig még ennél is erősebbek voltak – 6.2%-kal nőttek. Ez segítette a növekedést összeségében.
A negyedik negyed össznövekedése 2.9%-osra tette az egész éves növekedést. Ez a legjobb éves növekedési arány 2015 óta.
„A gyorsulás nem volt meglepetésszerű a pénzügyi stimulust tekintve, melyet a múlt év elején vezettek be” – mondta Paul Ashwort, az amerikai Capital Economics közgazdásza, mikor az adók csökkentéséről beszélt, főleg a vállalatok részére.
A közgazdászok azonban még mindig elővigyázatosak a növekedés jövőbeli mértékét illetően.
Az alacsony munkanélküliség jó a fogyasztóknak, de az üzletek nehezen találnak megfelelő munkaerőt, mely lassíthatja a növekedést.
Az adócsökkentések által okozott izgalom valószínűleg hamar enyhül majd, ennek pedig a kamatalapok növelése lehet az előszele. A kínai és európai gazdaságok még gyorsabban lassulhatnak, mely lehúzhatja az amerikai növekedést, különösen a brexit körüli bizonytalansággal.
„Az első negyed nem lesz ilyen jó” – mondta Ashworth. „Arra számítunk, hogy a GDP 2.2%- kal nő majd és csak 1.2%-kal 2020-ban.

Kapcsolódó cikkek: