GBP370.34
EUR321.20
USD286.33
CHF281.32
AUD201.81
DKK43.02
JPY2.56
CAD212.92
NOK33.43
SEK30.61
CZK12.48
PLN74.89
HRK43.27
RON67.56
TRY48.83

Kezdőlap»»Az USA véget vet egy diplomáciai vitának az EU-val

2019-03-05 06:40napiuzlet.png napiuzlet.com

Az USA véget vet egy diplomáciai vitának az EU-val

flickr.com

Forrás: flickr.com

Az USA véget vet egy diplomáciai vitának az EU-val

Az Egyesült Államok véget vetett egy, az Európai Unióval folytatott vitának a diplomáciai protokollt illetően, miközben a feszültségek egyre növekedtek a transzatlanti kereskedelmet illetően.
Gordon Sondland amerikai nagykövet azt mondta, hogy a blokk Amerika egyik legértékesebb partnere a globális biztonság és gazdagság megteremtésében.
A vita januárban merült fel, mikor az EU diplomáciai státuszát lejjebb értékelték.
Az EU azt mondta, örült, hogy az USA visszatért a szokásos gyakorlathoz.
Mi ment rosszul?
Idén korábban kiderült, hogy az USA nagykövete változtatott az EU nagykövetét és delegációját kezelő módján.
Az EU-t korábban úgy kezeltek, mint egy országot az amerikai diplomáciai listán, azonban most nemzetközi szervezetként tekintenek rá, mely alacsonyabb rangnak számít. Az EU nagykövete volt az utolsó diplomata, akit felhívtak a korábbi amerikai elnök George HW Bush állami temetése miatt a Deutsche Welle szerint.

Javulnak a kapcsolatok?

A kereskedelmi kapcsolatok még mindig feszültek, és három európai ország próbálta megkerülni a szankciókat, melyeket az USA újra kivetett Iránra.
Az EU és az USA a héten találkoznak, hogy újratárgyalják a kereskedelmi szerződést, kizárólag ipari termékekre.
Donald Trump amerikai elnök visszavonta tervét, mely szerint vámot vetett volna ki az európai autóimportokra múlt júliusban, miután az EU azt mondta, hogy több amerikai szójababot és cseppfolyósított gázt vásárol majd.
Az EU szójabab importjai azóta emelkedtek. Azonban az acélra és az alumíniumra kivetett amerikai vámok még mindig érvényben vannak.
Múlt héten Donald Trump elnök „nagyon, nagyon durvának” nevezte az EU-t az amerikai mezőgazdasági termékeken. „Mi megvesszük az ő termékeiket. Ők nem veszik meg a miénket. Mi nem vámoltatjuk őket, ők vámoltatnak miket” – összegezte Trump a Fehérház egy jelentése szerint.
Nyilatkozatában Sondland üdvözölte az EU új nagykövetét, Stavros Lambrinidist, és egy „különösen fontos szervezetnek” nevezte az EU-t. Azt is hozzátette, hogy „egy ilyen szintű kooperációt minden helyzetben megfelelően kell elismerni”.
Az EU külügyminiszteri szóvivője Maja Kocijancic azt mondta, hogy az EU jelenleg is dolgozik az USA-val, hogy tisztázza az ügyet a diplomácia gyakorlat megváltoztatása után.
„Örülünk, hogy az USA úgy döntött, hogy visszavált a megszokott gyakorlatra” – mondta.

Kapcsolódó cikkek: