GBP370.34
EUR321.20
USD286.33
CHF281.32
AUD201.81
DKK43.02
JPY2.56
CAD212.92
NOK33.43
SEK30.61
CZK12.48
PLN74.89
HRK43.27
RON67.56
TRY48.83

Kezdőlap»»Az Európai Központi bank segíti a küszködő eurózónát

2019-03-08 06:09napiuzlet.png napiuzlet.com

Az Európai Központi bank segíti a küszködő eurózónát

wikipedia (illusztráció)

Forrás: wikipedia (illusztráció)

Az Európai Központi bank segíti a küszködő eurózónát

Az eurózóna kamatalapjai legalább a jövőév elejéig nem fognak emelkedni, nyilatkozta az Európai Központi Bank (ECB) miközben a 19 eurózónás ország gazdasági lassulása egyértelmű.
Az ECB azonban új stimulusokat jelentett be, például olcsó hiteleket a bankoknak, melyekkel megmenthetik a gazdaságokat.
A váratlan lépés akkor érkezett, mikor a bank sokkal csökkentette inflációs és növekedési becsléseit is.
A bejelentés 0.6%-kal csökkentette az euró értékét a dollárhoz képest.
A központi bank azt mondta, hogy kamatalapok maradnak jelenlegi szintjükön „legalább 2019 végéig” a korábbi, nyár vége utáni csökkentés helyett.
Mario Draghi, az ECB elnöke azt mondta, hogy a gazdasági adatok jelentős lassulást mutattak a növekedésben.
Azt mondta, hogy az eurózóna gazdasági növekedését jelenleg 1.1%-ra becsülik az idei évre a korábbi 1.7%-os növekedés helyett. Az infláció 1.2%-ra lassulhat a korábbi 1.6%-os becsléshez képest.
„Épp egy folyamatosan gyengülő időszakban és erős bizonytalanságban vagyunk. A rövidtávú növekedés gyengébb lesz, mint ahogy azt korábban vártuk” – mondta Draghi.
Az ECB által közzétett eredmények alátámasztják a bank aggodalmát az eurózóna növekedését illetően.
A bank döntése, hogy késleltesse a kamatalapok növelését, hasonló lépéseket eredményez más központi bankoktól is világszerte, beleértve az amerikai Federal Reserve-öt és a Bank of Englandot is.
Az eurózóna lassulásához hasonlóan Olaszország is visszaesést recessziót tapasztalt a múlt év végén, Draghi pedig a kereskedelmi háborút emelte ki az egyik okként.
„Az eurózóna növekedési kilátásaival kapcsolatos kockázatokat a geopolitikai bizonytalanságok hosszú fennállásának, a protekcionizmus veszélyeinek és az emelkedő piacok sebezhetőségének tudjuk be” – mondta Draghi. 
Az új hitelnyújtási létesítményt a banki szektor számára Célzott Hosszútávú Refinanszírozási Operációnak fogják nevezni.
Andrew Kenningham, a Capital Economics európai vezetője azt mondta, hogy „a kamatalapok emelését illető útmutatás és a bankok számára nyújtott finanszírozás sokkal alkalmazkodóbb volt, mint amire számítottak”.
Azonban kétségeink vannak afelől, hogy ez segít megelőzni a gazdasági lassulást” – mondta.
 

Kapcsolódó cikkek: