GBP370.34
EUR321.20
USD286.33
CHF281.32
AUD201.81
DKK43.02
JPY2.56
CAD212.92
NOK33.43
SEK30.61
CZK12.48
PLN74.89
HRK43.27
RON67.56
TRY48.83

Kezdőlap»»A Brit Legfelsőbb Bíróság úgy dönt Zambia perelheti a Vedanta-t

2019-04-12 06:17napiuzlet.png napiuzlet.com

A Brit Legfelsőbb Bíróság úgy dönt Zambia perelheti a Vedanta-t

flickr.com

Forrás: flickr.com

A Brit Legfelsőbb Bíróság úgy dönt Zambia perelheti a Vedanta-t

Közel  2,000 falusi nyert jogot arra, hogy beperelje a bányászati óriás Vedanta-t egy állítólagos szennyezés miatt, döntötte el a brit legfelsőbb bíróság.
Az alapvető ítélet azt jelenti, hogy a jövőben más fejlődő országbeli közösségek is hasonló kompenzációkért harcolhatnak a brit multikkal szemben.
A Zambiai falusiak több éven át harcoltak a brit bíróságokkal a kompenzációért.
A Vedanta azt mondta, hogy az ügyet Zambiában kéne vizsgálni.
A Brit Legfelsőbb Bíróság azonban nem értett egyet, mondván, hogy az „igazsághoz való hozzáférés miatt” az ügyet az Egyesült Királyságban kell kivizsgálni.
Az ügyet a Nchanga réz bánya mellett lakó falusiak kifogásai miatt indították. A bánya a Konkola Copper Mines (KCM) tulajdona, mely pedig az Egyesült Királyságbeli Vedanta leányvállalata.
A Vedanta azt mondta: „A Brit Legfelsőbb Bíróság döntése egyelőre csak eljárásszerű, és csak az angol igazságszolgáltatásra vonatkozik az ügy kihallgatása. Egyelőre nem ítélet a panaszok felett.”
„A Vedanta és a KCM megvédi magát minden ilyen panasz ellen a megfelelő időben.”
Martyn Day, a Leigh Day jogi cég szenior partnere, mely a zambiai falusiakat képviseli, azt mondta: „Remélem, hogy az ítélet erős üzenetet küld a nagy multiknak arról, hogy a vállalati társadalmi felelősségük nem csak a hírnevük javítására használatos, hanem annak alkalmazása komoly kötelességük”.
Vízszennyezés
 
2015-ben a zambiai lakosok azt állították, hogy a Vedanta szennyezi vízforrásaikat és rombolja mezőgazdasági területeiket.
A BBC által megszerzett kiszivárogtatott dokumentumok azt mutatják, hogy a KCM kénsavat és más mérgező vegyszereket szivárogtatott a vízforrásokba.
A Hippo Pool, Kakosa, Shimulala és Hellen lakosságok azt állítják, hogy a Mushishma és Kafue források teljesen savas folyókká váltak.
Nincsenek egyedül a Vedanta elleni panaszaikkal. Az indiai Tamil Nadu állam Vedanta tulajdonú rézolvasztó telephelyét is bezárták a hatóságok 2018 májusában. A telephely elleni környezeti károk miatti tüntetések halálossá váltak, miután a rendőrség 13 tüntetőt ölt meg.

Kapcsolódó cikkek: