GBP362.28
EUR324.06
USD284.61
CHF291.49
AUD197.80
DKK43.40
JPY2.65
CAD215.81
NOK33.56
SEK30.52
CZK12.66
PLN76.18
HRK43.80
RON68.67
TRY49.53

Kezdőlap»»Izrael új választást tart miután Netanjáhúnak nem sikerült koalíciót formálnia

2019-05-30 06:37napiuzlet.png napiuzlet.com

Izrael új választást tart miután Netanjáhúnak nem sikerült koalíciót formálnia

wikipedia

Forrás: wikipedia

Izrael új választást tart miután Netanjáhúnak nem sikerült koalíciót formálnia

Az izraeli törvényhozók a parlament feloszlatására szavaztak, miután Benjámín Netanjáhú miniszterelnöknek nem sikerült koalíciós kormányt formálnia.
A döntés új választást eredményezett, melyet szeptember 17-én tartanak meg.
Netanjáhúnak nem sikerült megállapodást kötnie az új jobboldali koalícióhoz a múlthavi választás után.
A patthelyzetet az ultra-ortodox vallásos iskolák diákjainak a kényszersorozás alól való felmentése okozta.
Ez az első alkalom Izrael történelmében, hogy egy miniszterelnöknem nem sikerült koalíciót formálnia.
A parlament 74-75-ös aránnyal szavazta meg szétoszlatást, miután Netanjáhúnak nem sikerült megállapodnia helyi idő szerint szerda éjfélig.
Netanjáhú ötödik hivatalát töltötte volna be, miután pártja, a Likud a Knesset 120 mandátumából 35-öt nyert az áprilisi választások során, de nem sikerült megállapodást kötnie Avigdor Lieberman védelmi miniszterrel, akinek a támogatása létfontosságúvá vált.
Lieberman, a Yisrael Beitenu nacionalista párt vezetője feltétellé tette az ultra-ortodox zsidó pártokkal való megállapodást a katonai sorozás alóli kivételekről.
Natanjáhú új választásért lobbizott, hogy megakadályozza Reuven Rivlin elnököt abban, hogy a parlamenti tagok közül válasszon új miniszterelnököt.
A szavazás után Netanjáhú azt mondta a riportereknek, hogy: „Új és tiszta választási kampányt futtatunk majd, mely győzelmet hoz nekünk. Nyerni fogunk, nyerni fogunk és a nyilvánossági is nyer majd.”
A miniszterelnök ellen pénzmosásért és csalásért emeltek vádat, melyekkel a következő hónapokban kell szembesülnie. Azzal is megvádolták, hogy próbált immunitást biztosítani magának a felelősségre vonásra.
Állítólag ajándékokat fogadott el vagyonos üzletemberektől és szívességeket osztott pozitív média közvetítésért cserébe. Netanjáhú tagadja a vádakat.

Kapcsolódó cikkek: