GBP362.28
EUR324.06
USD284.61
CHF291.49
AUD197.80
DKK43.40
JPY2.65
CAD215.81
NOK33.56
SEK30.52
CZK12.66
PLN76.18
HRK43.80
RON68.67
TRY49.53

Kezdőlap»»Számtalan lehetőséget kínál a gazdáknak a családi gazdálkodás ENSZ évtizede

2019-05-30 10:17napiuzlet.png napiuzlet.com

Számtalan lehetőséget kínál a gazdáknak a családi gazdálkodás ENSZ évtizede

©FAO/ K. Purevraqchaa

Forrás: ©FAO/ K. Purevraqchaa

Számtalan lehetőséget kínál a gazdáknak a családi gazdálkodás ENSZ évtizede

A FAO és IFAD cselekvési terve alapján a családi gazdaságok jelenthetik a fenntartható fejlődés motorját

Róma, 2019. május 29. – A mai nappal az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) hivatalosan is elindították a családi gazdálkodás nemzetközi ENSZ évtizedét és bemutatták a hozzá kapcsolódó cselekvési tervet is.

A világ összes farmját tekintve 90%-uk családi kézben van – és ők termelik ételünk 80%-át is. Fontos szerepet játszanak emellett a fenntartható fejlődésben, az éhezés és a táplálkozási problémák visszaszorításában. Ezért az ENSZ évtized célja egy olyan környezet kialakítása számukra, amelyben tovább erősíthetik hozzájárulásukat az élelmezésbiztonsághoz és egy egészségesebb, zöldebb jövőhöz.

A globális cselekvési terv pedig a nemzetközi közösségnek ad segítséget a közös és összehangolt lépésekhez egészen 2028-ig bezárólag. Többek között hangsúlyozza a hozzáférést a társadalmi védőhálóhoz, a finanszírozási lehetőségekhez, a piacokhoz, képzésekhez és további jövedelemtermelő tevékenységekhez.

A családi gazdaságok az élelmiszertermelés teljes spektrumát lefedik: növényeket, halakat, haszonállatokat, tejtermékeket és tojást; termelnek élelmiszert a földeken, az erdőben, a hegyekben és vizekben.

Az évitezedről

Bár a családi gazdálkodók termelik az élelmiszeralapanyagok nagy részét, paradox módon a szegénység, különösen a fejlődő országokban, nagy veszélyt jelent rájuk.

Ez a helyzet állhat elő, mert nem biztosított számukra a hozzáférés a termelő erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz, hiányzik a megfelelő infrastruktúra, érdekeik nincsenek rendesen képviselve a döntéshozásban, vagy mert túlságosan ki vannak téve az időjárási és környezeti viszonyoknak.

Különösen a nők és a vidéki térségekben élő fiatalok helyzete sérülékeny.

Ezért a globális cselekvési terv a következőket javasolja a következő 10 évre:

§  Támogató szakpolitikai környezet (átfogó beruházásokkal és intézményi struktúrával) minden szinten;

§  A vidéki fiatalok és nők támogatása hozzáférés révén a termelő eszközökhöz, természeti erőforrásokhoz, információhoz, tanuláshoz, piacokhoz és a döntéshozatali folyamatokhoz;

§  Erősíteni a gazdaszervezeteket és azon képességüket, hogy a helyi, tradicionális tudást új megoldásokkal ötvözzék;

§  A családi gazdálkodók megélhetésének és ellenálló képességének erősítése az alapvető szocális és gazdasági szolgáltatásokhoz való hozzáférés révén;

§  A fenntarthatósági szempontok terjesztése a klímabarát élelmezési rendszerekért és a természeti erőforrásaink felelős használatáért.

Tények a családi gazdálkodásról

§  A családi gazdaságok kezében van a mezőgazdasági területek 70-80%-a;

§  A mezőgazdaságban dolgozók fele nő, ennek ellenére a földtulajdonosok csupán 15%-a;

§  A halászok 90%-a kistermelő;

Kapcsolódó cikkek: