GBP362.28
EUR324.06
USD284.61
CHF291.49
AUD197.80
DKK43.40
JPY2.65
CAD215.81
NOK33.56
SEK30.52
CZK12.66
PLN76.18
HRK43.80
RON68.67
TRY49.53

Kezdőlap»»A klímaváltozás $1 trillióba kerülhet a legnagyobb cégeknek, de új lehetőségeket is hoz

2019-06-05 07:29napiuzlet.png napiuzlet.com

A klímaváltozás $1 trillióba kerülhet a legnagyobb cégeknek, de új lehetőségeket is hoz

flickr.com

Forrás: flickr.com

A klímaváltozás $1 trillióba kerülhet a legnagyobb cégeknek, de új lehetőségeket is hoz

A klímaváltozás vaszínőleg közel 1 trillió dollárjába kerül majd a világ legnagyobb nyilvános cégeinek. Azonban az új termékek és szolgáltatások kidolgozása a környezeti károk elkerülésére ennél többet hozhatnak.
A kutatás szerint, melyet a CDP kedden tett közzé azt állítja, hogy az alacsony kibocsátású termékekre való kereslet és a fogyasztói preferenciák változása 2 trilliárd dollárt hozhatnak ugyanezeknek a cégeknek.
A CDP, melyet korábban Carbon Disclosure Projectnek neveztek, azt mondta, hogy közel 7,000 cég, melyek közé tartozik a Microsoft, az Apple, JP Morgan Chase és a Visa válaszoltak a 2018-as kutatás kérdéseire.
Az eredmények azt mutatják, hogy legangyobb cégek 80%-a arra számít a klímaváltozás nagy változást hoz majd maguknak a cégeknek is, azonban még nem vizsgálták meg közelről is a problémát.
„Kollektív reakciónk a klímaváltozásra sokkal fontosabb, mint bármikor korábban és a vállalatok reakciója nem késhet tovább” – mondta Nicolatte Bartlett, a DCP klímaváltozási igazgatója egy nyilatkozatában.
„Nagyon bíztató, hogy a cégek, melyek részt vettek a kutatásban azt állítják, hogy az új lehetőségek, melyeket a klímaváltozás hoz ellensúlyozzák majd a károkat” – tette hozzá.
A CDP arra bíztatja a cégeket, hogy tegyék közzé klímaváltozással kapcsolatos információikat. Ez része egy képviseleti csoportokból és befektetőkből álló koalíciónak, mely az üvegházgázok csökkentéséért lobbizik.
A világ 215 legnagyobb nyilvános cége válaszolt a csoport kutatásának pénzügyi kockázatokat illető kérdéseire, ezzel az eszközleírásokből származó 970 milliárd dolláros kötlséget megállapítva.
Eközben 225 cég jelentette, hogy a klímaváltozás által hozott üzleti lehetőségek 2.1 trilló dollárt jelentenek majd nekik. Közel összes új bevételt hozó üzleti lehetőséget, melyekbe beletartoznak az elektromos autók és a megújulú energiaforrások „nagyon valószínűként” vagy „gyakorlatilag biztosként” jellemeztek.
A CDP szerint a kötlségek és lehetőségek közti különbség azt jelenti, hogy a befektetőknek nagy klíma-barát változásra kell számítaniuk a világ legnagyobb cégek termékeiben.
A pénzügyi szolgáltatások jelentették a legnagyobb költségeket (beleértve az ügyfelek költségeit) és a legtöbb új lehetőséget. Bartlett ezt a terndet a fokozott ismertségnek tulajdínotta, melyet a szabályhozók és befektetők alapos vizsgálata eredményezett.
„Az ismertség és felfedés közti rés a gazdaságban máshol igazi kockázatokat takar” – mondta Bartlett. „A szabályozóknak és befektetőknek tudomásul kell venniük a problémákról és lépéseket kell tenniük.”
A nagy nyilvános cégekre nehezedő klímaváltozással kapcsolatos nyomás sokat nőtt, miót az ENSZ közzétette tavaly sorsfordító riportját.
Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a világnak csak 12 éve van arra, hogy elkerüljön egy „gyors, nagyszabású és példanélküli változást, mely a társadalom minden aspektusát érinti”.

Kapcsolódó cikkek: