GBP362.28
EUR324.06
USD284.61
CHF291.49
AUD197.80
DKK43.40
JPY2.65
CAD215.81
NOK33.56
SEK30.52
CZK12.66
PLN76.18
HRK43.80
RON68.67
TRY49.53

Kezdőlap»»A biztonságos élelmiszer mindenki felelőssége

2019-06-07 13:16napiuzlet.png napiuzlet.com

A biztonságos élelmiszer mindenki felelőssége

©FAO/ Riccardo de Luca

Forrás: ©FAO/ Riccardo de Luca

A biztonságos élelmiszer mindenki felelőssége

Mindenkinek joga van a biztonságos, tápláló és elegendő élelemhez – erről szól az élelmiszerbiztonsági világnap (június 7.)

Budapest, 2019. június 7. – Az elmúlt évtizedek jelentős élelmiszerbiztonsági eredményei ellenére az élelmiszerek okozta megbetegedések száma továbbra is elfogadhatatlanul magas. Évente mintegy 600 millióra becsülik azok számát akik szennyezett élelmiszertől betegednek meg (minden 10. ember érintett) és ez 420 000 ember életébe kerül. A biztonságos élelmiszer nem csak az egészség és az élelmezés alapja, de sokak megélhetésének, a gazdasági fejlődésnek, kereskedelemnek és az egyes országok jóhírének is.

A mai napon az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése alapján először tartják meg az élelmiszerbiztonsági világnapot, egy újabb lökést adva a biztonságos élelmiszert garantálni igyekvő törekvéseknek.

Két ENSZ ügynökség, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lettek kijelölve ennek koordinálására szerte a világon.

Mivel az élelmiszer bárhol beszennyeződhet a termelőtől a tányérig tartó útján, biztonságának garantálásához mindenki hozzájárul, aki élelmiszert termel, feldolgoz, szállít, tárol, értékesít és fogyaszt.

„A fogyasztók kezében a kulcs a változáshoz,” – mondta Mary Kenny, a FAO élelmiszerbiztonsági és -minőség szakértője. „Az élelmiszerellátó lánc összetettségét tekintve a fogyasztóknak időbeni, érthető és megbízható információra van szüksége, hogy a beltartalmi és az élelmiszerből fakadó veszélyek ismeretében hozzák meg döntéseiket.”

Fő a biztonság

A kormányok és élelmiszerbiztonsági hatóságok kiemelt szerepet játszanak a biztonságos és tápláló élelmiszer biztosításában. Megfelelő szabályok révén segíthetik az élelmiszerbiztonságból fakadó veszélyek kezelését a teljes élelmiszerláncban.

„Európa és Közép-Ázsia számos országa komoly erőfeszítéseket tett az ellenőrző rendszerek javítására szektorközi együttműködések révén,” – folytatta Mary Kenny. „A nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabványok, mint amiket a FAO-WHO Codex Alimentarius dolgoz ki, meghatározó jelentőségűek a közegészség megóvása és a nemzetközi kereskedelem és gazdasági fejlődés előmozdításában.”

Szintén a kormányok és releváns hatóságok felelőssége a fogyasztók és és élelmiszergyártók tájékoztatása az élelmiszerbiztonsági veszélyekről és azok elkerüléséről.

A megelőzéssel a legtöbb ilyen probléma elkerülhető lenne. Térségünkben sok ország eddigi gyakorlatának javításán dolgozik, hogy például csökkentse a mezőgazdasági vegyszerhasználatot vagy akár bekapcsolódjon az antimikrobiális rezisztencia elleni összefogásba.

Ezen felül a helyes feldolgozás, tárolás és csomagolás segít megőrizni az élelmiszer tápanyagtartalmát, fogyaszthatóságát és csökkenti a betakarításkor keletkező veszteséget.

A FAO és WHO álláspontja szerint mindenkinek joga van a biztonságos, tápláló és elegendő mennyiségű élelemhez, az éhezés felszámolásáért és egy egészséges életért, melyek a Fenntartható Fejlődési Célok között is a legfontosabbak.

A két ENSZ szervezet útmutatást is ad ahhoz, mit lehet tenni ezért:

Legyen biztonságos – a kormányok garantálják a biztonságos és tápláló élelmiszert.

Biztonságos előállítás. A termelők és élelmiszerfeldolgozók felelőssége a helyes megoldások alkalmazása.

Tartsuk biztonságosan. A kereskedelem során se szennyeződjön.

Tudjuk, hogy biztonságos. A fogyasztók számára legyen elérhető az időbeni, érthető és megbízható információ az élelmiszerek beltartalmi értékéről és a fogyasztásuk jelentette kockázatokról.

Fogjunk össze a biztonságért! Kormányok, regionális gazdasági szervezetek, ENSZ ügynökségek, fejlesztési és kereskedelmi szervezetek, fogyasztói és termelői csoportok, tudományos intézetek és a privát szektor képviselői mind vegyenek részt a cél elérésében.

Az idei évtől minden év június 7-én a biztonságos élelmiszer fontosságára figyel a világ. Az élelmiszerbiztonsági világnapról az ENSZ Közgyűlés 2018 decemberében döntött.

Kapcsolódó cikkek: