GBP361.10
EUR324.95
USD289.69
CHF295.03
AUD204.03
DKK43.52
JPY2.68
CAD222.05
NOK33.80
SEK30.83
CZK12.72
PLN76.48
HRK43.99
RON68.82
TRY50.98

Kezdőlap»»A mezőgazdaság bővülése alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben

2019-07-09 12:17napiuzlet.png napiuzlet.com

A mezőgazdaság bővülése alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben

©FAO/Pier Paolo Cito

Forrás: ©FAO/Pier Paolo Cito

A mezőgazdaság bővülése alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben

A FAO-OECD előrejelzés az étrend, városiasodás, kibocsátás és kereskedelem szerepével és hatásával foglalkozik
 
Róma, 2019. július 8. – A mezőgazdasági termékek iránti kereslet globálisan mintegy 15%-kal nő a következő évtizedben, miközben a szektor termelékenysége még ennél is jobban. Ezért a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé, sőt, akár még csökkenhet is – olvasható az elemzésben, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jegyez.
Az OECD-FAO mezőgazdasági kitekintés, melyet ma mutattak be Rómában, a következő 10 év mezőgazdasági és halászati kereskedelmi trendjeit vetíti előre.
Eszerint a technológiai innovációnak köszönhetően emelkedni fognak mind a hozamok és mind a termelékenység intenzitása – vagyis a jelenlegi földhasználat szinten tartása mellett érünk el nagyobb kibocsátást. A mezőgazdaság közvetlen üvegházhatású gázkibocsátása 0,5%-kal nő majd évente az elmúlt évtized 0,7%-os értékével szemben. Vagyis a növekedés kevésbé lesz karbonintenzív.
Mindeközben új bizonytalanságok jelenthetnek veszélyt a mezőgazdaságra. Ezek között megtaláljuk a kereskedelmi háborúkból fakadó problémákat, a növényi és állatbetegségek terjedését, a szuperbaktériumokat, az új növénynemesítési technikákat és az időjárási sokkokat. A táplálkozási preferenciák eltolódása az egészséges és fenntartható szempontok felé és a túlsúly terjedésére adott politikai válaszok is idetartoznak.
Népességnövekedés, urbanizáció, életforma
A gabonafélék iránti kereslet világszerte mintegy 150 millió tonnával nő a vizsgált időszak alatt; a 13%-os bővülés nagy része a búzának és rizsnek tudható be. Mindezt leginkább a népességnövekedés generálja, amely a szubszaharai Afrikába és Dél-Ázsiába koncentrálódik.
A jelentés alapján a cukor és növéni olajok népszerűsége nőni fog, tükrözve a feldolgozott és készételek iránti keresletet, különösen a gyorsan városiasodó és közepes jövedelmű országokban. Az egészség és jóllét körüli aggodalmak miatt azonban több magas jövedelmű országban csökkenhet a vörös húsok fogyasztása és a növényi olajoké a vaj javára.
Az állati takartmányok iránti kereslet felülmúlja az állattenyésztés szektor növekedését azon országokban, ahol most történik az átállás az ipari állattenyésztésre. A bioüzemanyag célú növénytermesztés leginkább a fejlődő országokban bővülhet.
A kereslet lassulása miatt a mezőgazdasági és halászati termékek kereskedelme évente közel 1,3%-kal bővül majd az előttünk álló évtizedben, mely lassulást jelent az előző időszak 3,3%-hoz képest. Másrészt, Latin-Amerika és Európa országai várhatóan növelik exportjukat.
A kiadvány külön fejezetet szentel a latin-amerikai és karibi-térségnek, mely a teljes globális termelés 14%-ért és az export 23%-ért felel.
 

Kapcsolódó cikkek: