GBP372.91
EUR331.89
USD300.08
CHF303.02
AUD206.55
DKK44.45
JPY2.78
CAD226.32
NOK33.45
SEK31.13
CZK12.83
PLN76.71
HRK44.87
RON70.05
TRY52.54

Kezdőlap»»A McDonalds papírszívószálai nem újrahasznosíthatóak

2019-08-06 07:21napiuzlet.png napiuzlet.com

A McDonalds papírszívószálai nem újrahasznosíthatóak

flickr.com

Forrás: flickr.com

A McDonalds papírszívószálai nem újrahasznosíthatóak

A McDonalds új papírszívószálai – melyket környezetbarátnak nevezett az amerikai gyorsétel óriás – nem újrahasznosítható.
Tavaly megvált a műanyagszívószálaktól, annak érdekében, hogy teljesen környezetbaráttá tegye brit hálózatát.
Azonban a brit Sun újság azt írta, hogy a McDonalds belsős tájékoztatója szerint a szívószálakat egyelőre nem egyszerű újrahasznosítani vastagságuk miatt, így az általános szemétbe kell dobni őket.
A McDonalds azt mondja, hogy az anyag újrahasznosítható, de a vastagságuk miatt nehéz őket feldolgozni.
A cég az tavaly ősszel váltott papírszívószálakra az Egyesült Királyságban és Írországban.
Azonban néhány ügyfél boldogtalan volt az új szívószálakkal, mondván, hogy azok elolvadnak mielőtt befejeznék az italukat, főleg a milkshakekben, melyeket nehéz inni.
„Ügyfeleink kérésére vastagabbra gyártottuk a szívószálainkat, így ugyan újrahasznosítható anyagból vannak, vastagságuk miatt azonban nehezen újrahasznosíthatók szemétfeldogozóinknak, akik segítenek papírpoharaink feldolgozásában is” – mondta a McDonalds szóvivője.
Azon dolgozunk velük, hogy megoldást találjunk, így egyelőre azt tanácsoljuk, hogy átmenetileg dobják szívószálakat az általános szemétbe. Ez a szemét, melyet az éttermünk termel nem lerakóba megy, hanem energiatermelésre lesz felhasználva.
A petíciót, melyet a McDonalds ügyfelei nyújtottak be a műanyag szívószálak visszahozására, eddig 51,000 ember írta alá. Az étteremlánc 1.8 millió szívószálat használ naponta az Egyesült Királyságban, tehát a műanyagszívószálakról való átállás jelentős lépés lenne az egyszerhasználatos műanyagok csökkentésében.
Néhány egyszerhasználatos műanyagtermék lebomlása többszáz évbe telik, ha nincs újrahasznosítva.
A McDonalds lépése a papírszívószálakra való átállásra 2018-ban korábban sikeres próbálkozásnak számított.
A brit kormány 2018 áprilisában javaslatot tett a műanyagszívószálak és fültisztítópálcikák betiltására.
A legtöbb szívószálat olyan műanyagból csinálják, mint a polipropilán és polisztirén műanyagból csinálják, melyek lebomlása többszáz évig tart, ha nincsenek újrahasznosítva.
Julian Kirby a Friends of Earth-től azt mondta: „A vita sokáig megragadt annál a kérdésnél, hogy hogyan hasznosítsuk újra a szemetet. Most azon kéne gondolkodnunk, hogyan előzzük meg a hulladéktermelést.”

Kapcsolódó cikkek: