GBP356.06
EUR324.96
USD293.15
CHF299.19
AUD198.87
DKK43.57
JPY2.75
CAD220.43
NOK32.51
SEK30.28
CZK12.59
PLN74.62
HRK43.98
RON68.74
TRY52.83

Kezdőlap»»A kínai technológiai cégek zuhantak amint a kereskedelmi feszültségek növekedtek

2019-08-13 11:36napiuzlet.png napiuzlet.com

A kínai technológiai cégek zuhantak amint a kereskedelmi feszültségek növekedtek

flickr.com

Forrás: flickr.com

A kínai technológiai cégek zuhantak amint a kereskedelmi feszültségek növekedtek

 

A kínai piacok zuhantak pénteken, amint a kereskedelmi feszültségktől való félelem lejjebb küldte a kereskedelmi tőzsdéket.

A ZTE vezette a piacot közel 8%-os eséssel. A veszteség azután érkezett, hogy az Egyesült Államok tovább vitte tervét, mely szerint tiltja öt kínai technológiai cégtől – beleértve a Huaweit és a ZTE-t – való vásárlást amiért a feszültségek tovább növekedtek a két ország között.

Kína külügyminisztériuma csütörtökön „igazságtalannak és diszkriminatívnak” nevezte a döntést, és azt ígérte „mindent szükséges lépést megtesz, hogy védje a kínai cégek törvényes érdekeit”.

„A félelmek egyre erősödtek, amint a befektetők aggódni kezdtek a kereskedelmi konfrontáció súlyosbodása miatt” – mondta Mark Huang, a hongkongi Bright Smart Securities elemzője.

Az is sokat nyom a technológiai cégeken, hogy a Bloomberg riportja szerint a Fehérház késleltetni próbálja a licenszek biztosítását, melyek engedélyeznék az amerikai cégeknek, hogy eladják technológiájukat a Huaweinek.

A kínai Shanghai Composite Index eltörölte a korábbi keresetet, és 0.7%-ot ugrott. A hongkongi Hang Seng Index 0.7%-ot esett.

Azonban más ázsiai piacok enyhén növekedtek és fokozatosan épültek fel múltheti esésükből. A japán Nikkei 0.4%-ot növekedett a vártnál erősebb gazdasági adatok közzététele után. A dél-koreai Kospi 0.9%-kal nőtt.

Ezek voltak a nagyobb mozgások hongkongi idő szerint péntek délután:

·        A kínai központi bank vezette a jüan az egymást követő hetedik kereskedés alatt. A jüan napi középértékét a legalacsonyabb értéken tartotta 2008 áprilisa óta – így a jüan értéke 7.0136 lett egy dollárhoz képest.

·        A belföldi kereskedelem alatt a jüan gyengébb volt, mint csütörtökön: egy dollár 7.05 jüant ért. A külföldi kereskedelem alatt, melyen belül a jüan szabadabban mozog, értéke 7.08 volt egy dollárhoz képest.

·        A japán GDP 1.8%-os éves átlaggal nőtt a második negyedben, mellyel felülmúlta a piac elvárásait, mutatták a hivatalos statisztikai adatok pénteken.

·        Kína fogyasztói ár indexe 2.8%-kal nőtt júliusban, mely kevéssel jobb a piac korábbi becslésénél. Az ország termelői ár indexe 0.3%-kal esett a pénteken közzétett kormányadatok szerint. A sertés ára 27%-kal növekedett az afrikai sertésinfluenza miatt.

·        A Tencent, a kínai közösségi média és online játékplatform 0.7%-kal esett annak ellenére, hogy szabályozási jóváhagyást kapott két új videójátékhoz Kínában.

·        Kína a legnagyobb nukleáris energiatermelője, a CGN Power megszabta a listázási árát Sencsenben. A cég, mely már kereskedik Hongkongban, 12.6 milliárd dollárnyi tőkét akar emelni. Pénteken 0.5%-ot emelkedett.

·        A Swire Properties, mely több nagyobb bevásárlóközpont tulajdonosa is Hongkongban, azt mondta csütörtökön kereseti kimutatásában, hogy a kereskedelmi bizonytalanságok és a gyenge jüan hatással voltak hongkongi vásárlói költekezésre. A cég azt is hozzátette, hogy a város tüntetéseinek is negatív hatása volt a bevásárlóközpontok értékesítésén, az eladások pedig valószínűleg még tovább esnek majd a tüntetések miatt. A részvények 3.6%-ot estek pénteken.

Kapcsolódó cikkek: