GBP384.01
EUR330.39
USD295.89
CHF300.49
AUD203.45
DKK44.22
JPY2.72
CAD225.59
NOK32.41
SEK30.73
CZK12.90
PLN77.24
HRK44.43
RON69.42
TRY50.76

Kezdőlap»»A Fed nem árulja el lesz-e kamatalap csökkentés szeptemberben

2019-08-27 07:28napiuzlet.png napiuzlet.com

A Fed nem árulja el lesz-e kamatalap csökkentés szeptemberben

flickr.com

Forrás: flickr.com

A Fed nem árulja el lesz-e kamatalap csökkentés szeptemberben

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke pénteken elismerte, hogy a gazdaság növekedése fellendült az elmúlt három hétben, mióta a Fed csökkentette a kamatalapokat tíz éve először. Azonban arról nem adott tájékoztatást, hogy mi történik majd a Fed következő szeptemberi találkozóján.
„Szorosan nyomon követjük a fejleményeket és azok hatásait is vizsgáljuk az USA gazdasági fejlődését és pénzpolitikáját illetően” – mondta Powell előkészített megjegyzéseiben, melyeket az idén Jackson Holeban (Wyomingban) megrendezett éves gazdasági szimpózium előtt tettek közzé.
Powell megerősítette állítását, miszerint a döntéshozók továbbra is „megfelelő” lépéseket tesznek majd, hogy hosszútávon támogassák az amerikai gazdaságot a lassulásra utaló jelek közepette, miközben ügyelnek a „jelentős” kockázatokra melyeket a globális lassulás és a kereskedelmi bizonytalanságok okozott.
Powell megjegyzései azután következtek, hogy Trump felszólította a Fedet a kamatalapok agresszív csökkentésére az amerikai gazdaság fellendítése érdekében, mert a gazdasági válság sértené újraválasztásának esélyét.
„Mint mindig, a Fed most sem tett SEMMIT. Elképesztő, hogy úgy tudnak „beszélni”, hogy semmit nem kérdeznek vagy tudnak arról, hogy én mit csinálok (melyet egyébként hamarosan bejelentek). Nagyon erős dollárunk van és egy nagyon gyenge Fedünk” – írta Twitter posztjában Trump 40 perccel azután, hogy Powell átvette a színpadot a gazdasági konferencián a kis üdülőfaluban.
„Az egyetlen kérdésem, hogy ki a nagyobb ellenség. Jay Powell, a Fed elnöke, vagy Hszi?” – folytatta Trump, Hszi Csinping kínai vezetőre utalva.
Pénteken a kínai kormány beteljesítette fenyegetését, miszerint megtorló lépéseket tett az USA ellen – új tarifák kiszabását az olyan amerikai termékekre, mint például az olaj, és a 25%-os áfa visszaállítását az amerikai autóimportokra. A lépés a kereskedelmi háború fokozódásának legutóbbi jele volt, mely aláásta a gyáripar erősödését és a gyengítette a tőkefelhasználást a vállalkozásoknál.
Beszédében Powell úgy jellemezte Fed legutóbbi találkozása óta tartó elmúlt három hetet, mint „eseménydús”, átfutva a fejlemények listáját, melyek megrázták a piacot, beleértve az USA és Kína közti kereskedelmi háború ás a tarifák kivetésének fokozódását, a megállapodás nélküli brexit egyre növekvő esélyét, amint az Egyesült Királyság készül elhagyni az Európai Uniót, és a globális gazdaság lassulását mely Németországban és Kínában a legerősebb.
Az elmúlt hónapokban a Fed világossá tette, hogy elővigyázatosan tekint a kereskedelmi bizonytalanságokra, a globális gazdaság lassulására és az ezt követő inflációra amint próbálja kidolgozni a megfelelő pénzpolitikai mixet a kamatalapok csökkentésére.
Azonban Powell azt hangsúlyozta a központi bank dolgozóinak és közgazdászoknak, hogy „nincs jelenlegi példa”, mely irányt adhatna a Fed döntéshozóinak az ilyen bizonytalan kereskedelmi politika megcélzásában.
„A kereskedelmi bizonytalanság beillesztése ebbe jogi keretbe új kihívást jelent” – mondta Powell, miközben megjegyezte, hogy a gazdaságra gyakorolt lehetséges hatása befolyásolhatja a bank kamatalap állítását.
„Lényegében bármi, ami befolyásolja a munkanélküliségi arányt és az inflációt, befolyásolhatja a pénzpolitika alakulását is, ebbe pedig a kereskedelmi politika is beletartozik” – mondta.
Powell azt mondta, hogy az amerikai gazdaság még „ebben a nehéz időben is jó helyzetben van”, melyhez részben hozzájárult a Fed korábbi döntése is, hogy csökkentse a kamatalapokat júliusban először a 2008-as gazdasági válság óta.

Kapcsolódó cikkek: