GBP384.01
EUR330.39
USD295.89
CHF300.49
AUD203.45
DKK44.22
JPY2.72
CAD225.59
NOK32.41
SEK30.73
CZK12.90
PLN77.24
HRK44.43
RON69.42
TRY50.76

Kezdőlap»»A Vans, Timberland és a The North Face nem vesznek brazil bőrt az Amazonas-tüzek elleni tüntetésként

2019-09-02 07:48napiuzlet.png napiuzlet.com

A Vans, Timberland és a The North Face nem vesznek brazil bőrt az Amazonas-tüzek elleni tüntetésként

wikipedia (illusztráció)

Forrás: wikipedia (illusztráció)

A Vans, Timberland és a The North Face nem vesznek brazil bőrt az Amazonas-tüzek elleni tüntetésként

A legnagyobb amerikai cipőgyártó – a VF Corp – nem vesz több bőrt Brazíliától amíg az erdőtüzek tovább tombolnak Amazóniában.
Ez az eddigi egyik legnagyobb vállalati válasz a tüzekre. A VF Corp – mely olyan márkák tulajdonosa, mint a Vans, Tiimberland és a North Face – azt mondta, hogy nem vesz több bőrt a dél-amerikai országtól, amíg „megbizonyosodik afelől, hogy a termékeihez használt anyagok nem járulnak hozzá a környezet károsításához az országban”.
A marha- és bőr kereslet hatalmas földterületek vágásához vezetett az esőerdőben marhafarmok kialakításához, mely vélhetően az egyik fő okozója a jelenlegi erdőtüzeknek.
A tudósok figyelmeztettek, hogy a tüzek, melyek rekordsebességgel terjednek, hatalmas fenyegetést jelenthetnek a klímaváltozás elleni harcban.
A VF Corp az egyik legnagyobb játékos a cipőpiacon, az Eastpak és a JanSport tulajdonosa is. A VF szabadidősviselete 13.8 milliárdos keresetet generált a VF-nek 2019-ben, jelentette a cég júliusban.
A cég lépése azt jelzi, hogy a nemzetközi felháborodás a tüzeket- és a populista Brazil elnök, Jair Bolsonaro válaszát illetően átfolyik az üzleti szférába is.
Az Amazonas esőerdőt, mely nyolc országot és Dél-Amerika 40%-át fedezi, gyakran a Föld tüdejeként emlegetik, mert a bolygó földfelszínről kibocsátott oxigén 20%-át termeli. Az Amazonas hatalmas vízmennyiséggel is ellátja az atmoszférát és szabályozza a globális hőmérsékletet.
Azonban Bolsonaro szembement a globális vezetőkkel a tüzeket illetően, melyeknek száma 80,000-re tehető idén, főként a múltheti G7-es találkozón Franciaországban.
Az elnök kommunikációs irodája azt mondta a CNN-nek kedd reggel, hogy Brazília visszautasítja a 20 millió dolláros segélyt, melyet a G7-es találkozón ajánlottak fel az Amazonas megmentésére az előző nap.
Az elnök azóta enyhített álláspontján a pénzügyi segítséget illetően, mondván, hogy megfontolné a G7-esek ajánlatát, ha Emmanuel Macron francia elnök bocsánatot kér tőle azért, amiért azt mondta, hogy Bolsonaro hazudott a klímaváltozás elleni törekvéseiben.
Az ország azóta elfogadott egy 12 millió dolláros kisegítést az Egyesült Királyságtól, mely szintén G7-es tag.
Bolsonaro ismételten kitartott amellett, hogy az Amazonasnak nyitva kellene állnia a fejlesztésre és felhagyott azon szervek támogatásával, melyek ellenőrizték az illegális aktivitást az erdőben. Azonban azt tagadta, hogy részben felelős lenne a jelenlegi erdőtüzekért.

Kapcsolódó cikkek: