GBP372.91
EUR331.89
USD300.08
CHF303.02
AUD206.55
DKK44.45
JPY2.78
CAD226.32
NOK33.45
SEK31.13
CZK12.83
PLN76.71
HRK44.87
RON70.05
TRY52.54

Kezdőlap»»Hongkong gazdasága 40%-ot esik augusztusban a tüntetések miatt

2019-09-10 06:59napiuzlet.png napiuzlet.com

Hongkong gazdasága 40%-ot esik augusztusban a tüntetések miatt

wikipedia (illusztráció)

Forrás: wikipedia (illusztráció)

Hongkong gazdasága 40%-ot esik augusztusban a tüntetések miatt

A turisták száma nagyot zuhant Hongkongban augusztusban, amint a kormányellenes tüntetések rendszeressé váltak a városban, ez pedig azt mutatja, hogy a nyugtalanság nagy hatással van a gazdaságra.
Hongkong pénzügyminisztere Paul Chan azt mondta egy blogposztjában, hogy a látogatók száma 40%-ot esett a tavalyi évhez képest.
Ez nagy zuhanást jelentett a korábbi évről évre történő 5%-os fokozatos eséshez képest.
Tavaly Hongkong volt a világ egyik leglátogatottabb városa, nagyjából évi 30 millió turistával.
A város hónapok óta tüntetésekkel küzd, és előreláthatóan ennek nem lesz hamar vége.
A tüntetések egy a Hongkong közigazgatási területe és Kína egésze közötti kiadatási törvényjavaslata ellen törtek ki, és a nagyobb szabadság követelésébe torkolltak.
Ugyan Hongkong Kína része, lakosainak több önállóságuk van, mint az anyaországban élőknek.
A rendőrök és aktivisták közötti összecsapások egyre erőszakosabbá válnak amint a rendőrök könnygázt vetnek be, a tüntetők pedig megrohanják a parlamentet.
Az egyre növekvő nyugtalanság hatással van Hongkong gazdaságára, főként a turizmusra és az értékesítési szektorra.
Augusztusban a tüntetők a repteret is megbénították több napra. Többszáz járatot töröltek.
Chan azt mondta, hogy néhány kerületben a hotel foglalások aránya felére esett augusztusban, az ingatlanárak pedig 70%-ot zuhantak.
„Az értékesítési és vendéglátási ipar hasonlóak. A legnyugtalanítóbb dolog pedig az, hogy a előttünk lévő út nem tűnik könnyűnek vagy rövidnek” – mondta egy blogposztjának fordításában vasárnap.
A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a tüntetések „komolyan sértik Hongkong nemzetközi képét” mint biztonságos kereskedelmi, pénzügyi és légiközlekedési város.
Néhány közgazdász szerint a tüntetések miatti esés a Kína és az USA közötti kereskedelmi háborúval párosítva technikai válságba dönti majd Hongkong gazdaságát ebben az évben később.
A változó politikai tájkép is nehezíti az üzleti környezetet Hongkongban. A Cathay Pacific is belekeveredett az ellentmondásba a tüntetésekre való válasza és korábbi két igazgatóinak – melyek közül az egyik Rupert Hogg volt – a jelenlegi viszonyok miatti kilépése miatt.

Kapcsolódó cikkek: