GBP372.91
EUR331.89
USD300.08
CHF303.02
AUD206.55
DKK44.45
JPY2.78
CAD226.32
NOK33.45
SEK31.13
CZK12.83
PLN76.71
HRK44.87
RON70.05
TRY52.54

Kezdőlap»»A WeWork tőzsdei debütálása kétséges

2019-09-11 06:54napiuzlet.png napiuzlet.com

A WeWork tőzsdei debütálása kétséges

wikipedia

Forrás: wikipedia

A WeWork tőzsdei debütálása kétséges

A WeWork tőzsdei debütálása – az év egyik legjobban várt pénzügyi eseménye – most kétségessé vált.
A SoftBank, a japán befektetési cég, mely 30%-ban a WeWork tulajdonosa is, ismételten arra kérte a WeWork ingatlanos céget, hogy ejtse tőzsdei bevezetési tervét.
A nyomás akkor érkezett, mikor egyre több jel utalt arra hogy a külsős befektetők nem értékelik olyan nagyra a felkapott céget, mint a SoftBank tavaly, amikor befektetett.
A SoftBanknak 47 milliárd dollárja fekszik a cégben.
Azonban a részvénykibocsátás 20 milliárd dollár alatti értékre teheti a céget, ha a befektetők megkérdőjelezik a cég vállalat struktúráját, kormányzását és nyereségességét.
Egy alacsonyabb értékelés nagy csapás lenne a SoftBank számára, mely arra kényszerítené a céget, hogy írja le befektetését. A Financial Times azt mondta, hogy a SoftBank szerint egy alacsonyabb ár más tőkeállítási projektjére is negatív hatással lenne.
Azonban kedden a CNBC jelentése szerint a WeWork szándékozik továbbvinni tervét, mely szerint kiteszi magát a lehetséges befektetőknek.
Masayoshi Son, a SoftBank vezetője istenítette a WeWorköt, mondván, hogy nyereségessége ugrani fog a kezdeti veszteséges időszak után.
Azonban a kritikusok szerint a WeWork modellje sebezhetővé teszi a céget a gazdasági visszaesés alatt.
A cég hosszútávra ad ki irodahelységeket – mind cégeknek és magánembereknek is rugalmasabb feltételekkel. Így sérülhet, ha a bérlők lízingfizetései problémássá válnak.
A WeWork alapító vezérigazgatójához – Adam Neumannhoz – fűződő komplikált pénzügyi viszonya miatt is kérdésekkel szembesült, mivel Neumann megtartaná a cég szavazati jogát.
A múlt héten Neumann 5.9 milliárd dollárnyi részvényt fordított vissza a cégbe, melyet ellentmondásosan a „We” védjegyéért cserébe kapott.
A globális növekedés lassulása felőli aggodalmak szintén hozzájárulhatnak a cég rögös útjához a nyilvános piacokon. Ezt korábban láthattuk az Uber esetében is.
Mióta megalapították a WeWorköt 2010-ben New Yorkban, a cég több mint 500 helyiséggel terjeszkedett 111 városban és 29 országban.
A növekedés költséges volt, a WeWork nagyjából összesen 1.6 milliárd dollár nyereséget termelt tavaly, annak ellenére, hogy a bevétel megduplázódott.

Kapcsolódó cikkek: