GBP384.01
EUR330.39
USD295.89
CHF300.49
AUD203.45
DKK44.22
JPY2.72
CAD225.59
NOK32.41
SEK30.73
CZK12.90
PLN77.24
HRK44.43
RON69.42
TRY50.76

Kezdőlap»»A WTO csökkentette becslését a világgazdaság növekedésére

2019-10-03 10:02napiuzlet.png napiuzlet.com

A WTO csökkentette becslését a világgazdaság növekedésére

flickr.com

Forrás: flickr.com

A WTO csökkentette becslését a világgazdaság növekedésére

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) felére csökkentette becslését a globális gazdaság idei növekedésére és figyelmeztetett, hogy a lassulás hatással lehet az életminőségre és a munkapiacra is.
A WTO azt mondta, arra számít, hogy kereskedelmi mennyiség növekedése 2019-ben 1.2% lesz az áprilisban becsült 2.6%-hoz képest.
A globális gazdaság növekedésére tett becslését is csökkentette 2.6%-ról 2.3%-ra.
A csökkentések okaként a legnagyobb gazdaságok lassulását nevezte meg, a kereskedelmi háborúkat és a brexit körüli bizonytalanságokat.
2019 első felében a globális árukereskedelem csupán 0.6%-kal nőtt, mely komoly csökkenésnek számít a korábbi évekhez képest.
„Egy magas szintű bizonytalanságot” idézve a szervezet figyelmeztetett, hogy a világgazdaság bővülése 0.5%kal csökkenhet az idei év végéig. Már egy 1.2%-os növekedés is az évtized legrosszabb növekedését jelentené.
A WTO szolgálatvezetője Roberto Azevêdo azt mondta, hogy a késő befektetések és a bizonytalanságok közepett történő alkalmazások, összeszorítják a növekedést és kockáztatják az életminőség javulását.
„Az egyre sötétebb gazdasági kilátások nem bíztatóak, de nem is váratlanok” – mondta.
„A kereskedelmi viták megoldása segíthetne a WTO tagállamoknak az ilyen költségek elkerülésében.”
A WTO átértékelt jelentése az Európát erősen súlytó brexit körüli bizonytalanságok és az USA és Kína közti kereskedelmi tárgyalás újabb körének megrendezése közepette érkezik.
A két ország már eddig is több milliárd dollár értélben szabott ki vámokat egymás exportjaira. Az USA ebben a hónapban újabb kínai termékekre szab majd ki vámokat. 
'Romboló kör'
Eközben Donald Trump amerikai elnök az EU-val is összeszólalkozott, az USA, Mexikó és Kanada közötti kereskedelmi szerződés pedig még jóváhagyásra vár Washingtonban.
Az amerikai gyáripar adatai, melyeket kedden tettek közzé az elmúlt tíz év legalacsonyabb aktivitását mutatják. Ez pedig lejjebb küldte az amerikai részvényeket.
Az elemzők, hivatkozva a tavalyi évi kereskedelmi vitákra, azt mondták, hogy a kereskedelmi háború gyors megoldása nagyon valószínűtlen.
„A történelem azt mutatja, hogy a kereskedelmi konfliktusok megoldása és a vámok eltörlése általában sokáig tart, még olyan konfliktusoknál is, melyek hivatalos felületeken zajlanak” – mondta a Goldman Sachs egy elemzője egy múlthéten kiadott jelentésében.
A WTO azt mondta, hogy a kereskedelmi mennyiség növekedése 2.7%-ra gyorsulhat 2020-ra, ehhez azonban az kell, hogy a gazdasági viszonyok „normalizálódjanak”. 

Kapcsolódó cikkek: