GBP390.71
EUR330.33
USD297.68
CHF301.30
AUD203.82
DKK44.21
JPY2.74
CAD225.99
NOK32.60
SEK31.40
CZK12.94
PLN77.31
HRK44.40
RON69.12
TRY51.62

Kezdőlap»»Informális hálózat alakult Budapesten a térség vidéki közösségeinek fejlődéséért

2019-10-24 10:44napiuzlet.png napiuzlet.com

Informális hálózat alakult Budapesten a térség vidéki közösségeinek fejlődéséért

©FAO/Karen Minasyan

Forrás: ©FAO/Karen Minasyan

Informális hálózat alakult Budapesten a térség vidéki közösségeinek fejlődéséért

A magyar fővárosban tartja első szakmai találkozóját a FAO által támogatott hálózat

Budapesst, 2019. október 23. – A családi gazdálkodásnak nem feltétlenül kell magányos tevékenységnek lennie. A vidéki közösségek kulcsfontosságúak a gazdák és a vidéki gazdaság támogatásában. Európa és Közép-Ázsia országaiban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számtalan kezdeményezést és projektet támogatott az elmúlt évtizedben, melyek a vidék fejlődését célozzák. Egy további lépést jelent most egy budapesti találkozó, amely egy az integrált közösségfejlesztést célzó informális nemzetközi szakmai hálózat megalakulását jelenti.
A ma kezdődő kétnapos rendezvényen bemutatásra és megvitatásra kerülnek különböző helyi, vidékfejlesztési megoldások a térség országaiból, gyakorlati tapasztalatokat cserélnek a részt vevő országok fejlesztési lehetőségeket keresve, továbbá szakpolitikai lehetőségeket vesznek górcső alá a vidéki közösségek integrált szemléletű fejlesztéséért.
A FAO nyolc országban készült tanulmánya megállapította, hogy Kelet-Európa és Közép-Ázsia vidéki közösségei számtalan nehézséggel néznek szembe. A kistermelők helyzetét nehezíti többek között a felaprózódott birtokstruktúra, a befektetési és tanácsadói lehetőségek hiánya, az éghajlatváltozás hatásai és a piacra jutás kihívásai.
A problémákra egyenként, külön-külön megoldást keresve nem lehetséges a komplex és összetett helyzetet érdemben javítani.
„Az integrált közösségfejlesztés, részvételen alapuló modellként egyszerre hivatott a fejlesztési folyamat fenntarthatóságát biztosítani, a mezőgazdaság és a természeti erőforrások igényeit összefésülni, miközben a vidéki szegényeket helyezi a középpontba,” – mondta Morten Hartvigsen, a FAO kistermelőket és családi gazdaságokat támogató regionális kezdeményezésének koordinátora.
A világon megtermelt élelem több mint 80%-át a kistermelők biztosítják. Az ENSZ családi gazdálkodás évtizede (2019-2028) az ő esszenciális hozzájárulásukat igyekszik elismeri az élelmezésbiztonsághoz, és megőrizni megélhetésüket és a vidéki ökoszisztéma biológiai sokféleségét. A Fenntartható Fejlődési Célok a családi gazdálkodókat az élelmiszerellátó rendszerek átalakításának központi szereplőivé emeli.
„A budapesti workshopon új partnerségek jöhetnek létre kormányzati képviselők, nemzetközi szervezetek, donorok, a civil társadalom, kutatók és a privát szektor között ezen cél támogatásáért,” – tette hozzá Hartvigsen.
A résztvevők megismerik a térségben a vidék helyzetét számos esettanulm
 

Kapcsolódó cikkek: