GBP392.58
EUR349.66
USD319.12
CHF329.60
AUD211.35
DKK46.90
JPY2.96
CAD229.80
NOK32.12
SEK33.13
CZK12.88
PLN78.06
HRK46.11
RON72.22
TRY47.06

Kezdőlap»»Az Európai Bíróság szerint Kelet-Európai is köteles menekülteket fogadni

2020-04-03 07:44napiuzlet.png napiuzlet.com

Az Európai Bíróság szerint Kelet-Európai is köteles menekülteket fogadni

flickr

Forrás: flickr

Az Európai Bíróság szerint Kelet-Európai is köteles menekülteket fogadni

Az Európai Bíróság Magyarország, Lengyelország és Csehország körmére nézett. Ezek az országok 2015-ben nem voltak hajlandóak menekülteket fogadni Görögországtól és Olaszországtól, annak ellenére, hogy az európai országok megegyeztek a menekültek elosztásáról. A bíróság szerint ezek az országok nem mentesíthetik magukat a kötelesség alól azzal az érvvel, hogy ez országukon belül rontaná a közbiztonságot.
A három ország úgy véli, hogy a többi EU-s ország kényszerhelyzetbe hozza őket, mivel a menekültek újra-elosztása nem általános, hanem többségszavazattal történt.

Még mindig befogadásra várva

A bíróság nyilatkozata szerint a három ország még mindig köteles menekülteket fogadni. Várhatóan azonban ezt Magyarország, Lengyelország és Csehország sem teszi majd meg. Ebben az esetben az ügy újra az Európai Bíróság elé kerül majd, és következményképp az Európai Bizottság büntetést szabhat ki. Említésre méltó, hogy ezt a három ország javasolta is, mivel elviekben ellenzik a menekültek befogadását, azonban készek ezért árat fizetni.
Andrej Babi cseh miniszterelnök szerint nem nagy baj, hogy Csehország elveszítette a jogi ügyet, írta a CT 24 cseh hírszolgáltató. Ennél fontosabb, hogy az országnak ne kellejen menekülteket fogadnia, mivel a kvóta már nem érvényes. „A kvóták érvénytelenek mostanra, leginkább nekünk köszönhetően” – mondta Babi.

Száz ember

Nem teljesen igaz, hogy a három ország egyáltalán nem akart menekülteket fogadni. Lengyelország azt mondta, száz embert beenged, azonban semmilyen lépéseket nem tett, így nem mentek menekültek Lengyelországba.
Csehország ötven embert fogadott be, akik közül végül 12 érkeztek meg. Magyarország volt az egyetlen ország, mely egyáltalán nem fogadott menekülteket.

Kapcsolódó cikkek: