GBP392.58
EUR349.66
USD319.12
CHF329.60
AUD211.35
DKK46.90
JPY2.96
CAD229.80
NOK32.12
SEK33.13
CZK12.88
PLN78.06
HRK46.11
RON72.22
TRY47.06

Kezdőlap»»Trump Twitter posztjának hatására újra emelkednek az olajárak

2020-04-07 06:57napiuzlet.png napiuzlet.com

Trump Twitter posztjának hatására újra emelkednek az olajárak

flickr

Forrás: flickr

Trump Twitter posztjának hatására újra emelkednek az olajárak

Már második napja emelkedik a nyersolaj ára. Ez az első alkalom az elmúlt három héten belül, hogy a nyersolaj ára 30 dolláros hordónkénti ár fölé emelkedik.
Ezáltal úgy tűnik, hogy az elmúlt hetek trendje megváltozott. Az olaj egyre olcsóbb volt a korona-járvány miatti aggodalmak és az olajhatalmak – Oroszország és Szaúd-Arábia vitája miatt.
Szaúd-Arábia, a világ második legnagyobb olajtermelője csökkenteni akarta termelést, hogy fenntartsa az olajárakat. Oroszország, a világ harmadik legnagyobb termelője nem értett ezzel egyet, ezért Szaúd-Arábia erre válaszul még több olajat kezdett termelni. Ezáltal még több olaj lett a piacon, mely lejjebb vitte az olajárakat az elmúlt 17 év legalacsonyabbjára.
'Nagyon jó az iparnak'
Most azonban úgy tűnik vége az olaj-vitának Szaúd-Arábia és Oroszország között. Donald Trump amerikai elnöke azt írta egy Twitter posztjában, hogy mindkét ország vezetőjével beszélt és próbálnak megállapodásra jutni.
Az USA jelenleg a legnagyobb olajtermelő a világon. Sok olajtermelő nehéz helyzetbe kerül, ha az olajárak ilyen alacsonyak és a befektetések is keveset hoznak.
Források megerősítették a Reuters sajtóirodájának, hogy a termelés napi 10 millió hordós csökkentéséről szóló megállapodás már az OPEC tagországok és Oroszország asztalán hever. Ez azt jelenti, hogy a globális termelés nagyjából 10-15%-kal csökken majd. Oroszország ugyan nem OPEC tagállam, azonban részt vesz a megbeszéléseken.
Jövőhét hét elején lesz egy megbeszélés az országok között. Ennek hiányában az orosz kormányhivatalnokok nem is beszélnek megállapodásról. Különböző olaj-elemzők is kételkednek benne, hogy az olajtermelés napi 10 millió hordós csökkentése reális.

Olcsóbb a benzin

Az olajárak nagyon fontosak a közlekedési és repülőipari cégeknek, mert azok nagy részben befolyásolják a saját áraikat is. Az olyan olajtermelő országoknak is fontosak az olajárak mint Venezuela vagy Nigéria – azoknak melyek nagyban függenek az olajtermeléstől.
Az autósoknak is estek korábban az üzemanyagárak. A benzinkutakon jelenleg egy liter üzemanyag 10%-kal olcsóbb, mint az év elején.

Kapcsolódó cikkek: