GBP392.15
EUR350.53
USD321.91
CHF331.01
AUD210.46
DKK47.01
JPY2.98
CAD230.30
NOK32.17
SEK33.27
CZK12.82
PLN77.72
HRK46.22
RON72.38
TRY47.23

Kezdőlap»»FAO: Lassul az erdőírtás mértéke, terjedőben a fenntartható erdőgazdálkodás

2020-05-07 12:47napiuzlet.png napiuzlet.com

FAO: Lassul az erdőírtás mértéke, terjedőben a fenntartható erdőgazdálkodás

©FAO/Luis Tato

Forrás: ©FAO/Luis Tato

FAO: Lassul az erdőírtás mértéke, terjedőben a fenntartható erdőgazdálkodás

 
Megjelent az ENSZ szervezet globális erdőkészlet-felmérése
 
 
 
Róma, 2020. május 7. – 2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, szemben az előző időszak 12 millió hektáros veszteségével – vagyis bár az erdőírtás nem szűnt meg, mértéke csökkent – tette közzé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ötévente megjelenő kiadványában.
2020-as globális erdei erőforrások felmérés legfontosabb megállapításainak megjelenésével egy interaktív kiadvány is elérhetővé vált, míg a részletes adatokkal szolgáló teljes felmérés egy későbbi időpontban kerül nyilvánosságra.
A jelentés alapján földünkön 4,06 milliárd hektár erdő található, ami 0,52 hektár erdőt jelentene fejenként. Mindent egybevetve – az erdőírtást és -telepítést is – világszerte 4,7 millió hektár erdő tűnt el 2010 óta. A szárazföldi területek közel harmadát borítja erdő, ami alapanyagot, munkát, pihenést és megnyugvást, továbbá létbiztonságot jelent emberek millióinak.
„Az erdők életünk fontos részei: ételünket, bútorainkat és a tiszta levegőt köszönhetjük létezésüknek, ezért keményebben és összefogásban kell dolgozni az erdészeti és agrárszektornak, hogy tovább lassítsuk az erdőírtás ütemét,” – mondta Maria Helena Semedo, a FAO éghajlatért és természeti erőforrásokért felelős főigazgató-helyettese.
A 15-ös számú Fenntartható Fejlődési Cél a szárazföldi ökoszisztémák megóvására, helyreállítására és fenntartható kezelésére szólít fel a „földi élet” támogatásért. Az erdei erőforrások jelentés révén a FAO fontos mérőszámokkal és információval szolgál ezen globális célkitűzés felügyelete alá eső területeiről és a fenntartható erdőgazdálkodás terjedéséről. Napjainkban 2,05 milliárd hektár erdőre (a teljes terület több mint fele) vonatkozik gazdálkodási terv.
Mette Wilkie, a FAO erdészeti egységének igazgatója, méltatta a FAO és a több mint 700 szakértőt tömörítő nemzetközi hálózat együttműködését a felmérés kapcsán, mely során harmonizálták a módszereket és 60 szempontot vizsgáltak 236 országban és területen a jelentés elkészítéséhez.
Érezhető fejlődés
Jelentős felívelést mértek szakértők a védett területen található erdők kiterjedésében, miután az elmúlt 30 évben 191 millió hektárral nőtt ezen erdők nagysága – ezzel a teljes erdőterület 18%-a tartozik ide. A legnagyobb ilyen területek Dél-Amerikában találhatók.
Ezzel teljesült a Aicsi biológiai sokféleség célkitűzés, amely 2020-ra 17%-os mérőszámot irányozott elő.
Fontos megállapítások
·         A globális erdőterületek 1990 óta 178 millió hektárral – egy Líbia nagyságú területtel – csökkentek.
·         Az elmúlt évtizedben nőtt az erdőterületek mérete Ázsiában, Óceániában és Európában, míg az erdőcsökkenés mértéke Afrikában és Dél-Amerikában volt a legsúlyosabb.
·         Az erdőségek több mint felén (54%) öt ország osztozik: Brazília, Kanada, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok.
·         Az elsődleges erdőterületek kiterjedése 1,11 milliárd hektár.
·         Az erdőségek közel harmadából elsődlegesen faanyagot és erdei melléktermékeket nyerünk ki.
·         A talajjavításra és vízmegkötésre kijelölt erdők aránya emelkedőben van.
·         Az erdők nagy többsége (93%) természetes – a maradék telepített.
·         Az erdőterületek 73%-a állami tulajdon, de ennek aránya globálisan csökkenőben van 1990 óta a magántulajdonban lévő erdők javára.
·         Az erdők által megkötött szénkészletek csökkennek az erdőírtással párhuzamosan, ám a sűrűsége valamelyest nőtt az elmúlt 30 évben.
 
 

Kapcsolódó cikkek: