GBP362.28
EUR324.06
USD284.61
CHF291.49
AUD197.80
DKK43.40
JPY2.65
CAD215.81
NOK33.56
SEK30.52
CZK12.66
PLN76.18
HRK43.80
RON68.67
TRY49.53

Kezdőlap»»Bosznia-hercegovinai közösségek kezükbe vették a sorsukat

2019-05-22 11:19napiuzlet.png napiuzlet.com

Bosznia-hercegovinai közösségek kezükbe vették a sorsukat

©FAO/ Szilágyi Anetta

Forrás: ©FAO/ Szilágyi Anetta

Bosznia-hercegovinai közösségek kezükbe vették a sorsukat

Eredményesen zárult a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló FAO projekt
 
Livno, Bosznia-Hercegovina, 2019. május 21. – Mészkőhegységek szabdalta táj, bámulatos panoráma – ezek határozzák meg a mindennapokat Bosznia-Hercegovina 10-es számú Kantonjában számtalan lehetőséget és kihívást adva. Bár a térség földrajza az intenzív mezőgazdasági termelésnek nem, de az állattartásnak és vidéki turizmusnak annál inkáb kedvez. Az itt élők pedig készen állnak, hogy maguk döntsenek saját vidékfejlesztési lehetőségeikről.
A mai napon egy workshoppal zárul a két és fél éves projekt, amely eredményeként kidolgozták és bemutatták a kanton 2019-2025-ös mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégia-tervezetét, továbbá a fenntartható falusi turizmus-fejlesztés megvalósíthatósági tanulmányát.
A helyi partnerek, gazdák, állategészségügyi szakértők és döntéshozók bevonására épülő projektet a Magyar Kormány támogatásával az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valósította meg.
A Livno város és Bosansko Grahovo község helyi fejlesztési tervei természeti erőforrás-gazdálkodási, mezőgazdasági és falusi turisztikai ajánlásokat is tartalmaznak. A jó munka garanciája – és a projekt különlegessége –, hogy a helyi gazdák, önkormányzati képviselők és döntéshozók és más érintettek véleményét számtalan műhelymunka, képzés és tanácsadás során hallgatták meg, és építették be később a fejlesztési tervbekbe és stratégiába, hogy az teljesen az ő szükségleteiket és lehetőségeiket tükrözze.
„Egy a helyi közösség bevonására épülő fejlesztési projekt, mint amilyen ez is, természeténél fogva több figyelmet és rugalmasságot kíván, és az eredeti koncepció bizonyos esetekben felülvizsgálatot igényel,” – mondta Ludvig Katalin, a FAO vidékfejlesztési szakértője. „Például az elején mi nem terveztük foglalkozni az állategészségüggyel, ám a miután kiderült, hogy a kéknyelv betegség jelen van és problémát okoz, célzott képzésekkel és információs kiadványokkal bővítettük a tevékenységünket, és a pozitív visszajelzések minket igazoltak.”
„Kulcsfontosságú, hogy a tervek és stratégiák kidolgozása az emberek bevonásával történjen, mert ezáltal garantálható az egyetértés és hogy a sajátuknak érezzék azt,” – tette hozzá.
A nemek közötti egyenjogúságra is figyeltek a projekt megvalósítása során. Külön képzést szerveztek a női sajtkészítőknek a minőségi előírásokról, az élelmiszerhigiéniáról és a kézműves sajtkészítésről.
Emellett a vidék fejlődését támogató tárgyakat és eszközöket (mezőgazdasági gépek, építőanyag és a kikapcsolódást segítő eszközök) kaptak a livnoi és bosansko grahovói óvodák, általános- és középiskolák és más intézmények.
A projekt a FAO átfogó célkitűzésének része, amely Európa és Közép-Ázsiai kistermelőit és családi gazdálkodóit igyekszik jobb helyzetbe hozni.
 

 
 

Kapcsolódó cikkek: