GBP372.91
EUR331.89
USD300.08
CHF303.02
AUD206.55
DKK44.45
JPY2.78
CAD226.32
NOK33.45
SEK31.13
CZK12.83
PLN76.71
HRK44.87
RON70.05
TRY52.54

Kezdőlap»»A Dorian eléri a Bahamákat, az evakuálások megkezdődtek

2019-09-02 12:55napiuzlet.png napiuzlet.com

A Dorian eléri a Bahamákat, az evakuálások megkezdődtek

flickr.com

Forrás: flickr.com

A Dorian eléri a Bahamákat, az evakuálások megkezdődtek

A Dorian nevű nehéz orkán vasárnap éjjel a Bahamákhoz érkezett. A ciklon szeme körülbelül az Abaco-szigeteket érintette. A szél erőssége időnként az óránkénti 295 kilóméteres sebességet is elérte. Ezáltal a Dorian az egyik legerősebb orkán, melyet valaha mértek az Egyesült Államok partjánál.
Az orkán Florida államnál ér partot, ahol már többezer embert evakuáltak. A benzinkutak és szupermarketek elővigyázatosságból zárva tartják ajtajukat. Azonban több boltnak is megüresedtek a polcai, amint az emberek próbáltak ételt felhalmozni az elmúlt napokban.
A Dorian mostanra 5-ös fokozatú orkánná nőtte ki magát, mely a legerősebb kategória. Az Amerikai Nemzeti Hurrikán Center (NHC) „különösen veszélyes” orkánként emlegeti a Doriant.
Az időjárási intézet szerint ez az eddigi legerősebb orkán, mely elérte a Bahamák nyugati szigeteit. Az előrejelzés szerint a Dorian még legalább öt napig orkánként fog tombolni.
Az első képek már mutatják az épületekben és autókban tett kárt
Nem csak az orkán okoz hatalmas károkat, hanem az azt megelőző esőzések és széllökések is, figyelmeztet az NHC.
Az első képeken már jól észlelhetőek az autókban és épületekben tett károk. Az utcákon többtucat autó riasztója szól. Az utakat pedig fém- és fadarabok borítják. Egyelőre még nem érkezett jelentés áldozatokról.
Georgiában és Dél-Karolinában is evakuálnak
A Dorian előreláthatóan Floridát érinti és a part mentén halad majd tovább, azonban ez máshol is tornádókkal járhat. Más államok lakóit is figyelmeztették, hogy keressen biztonságos menedéket. Többek között Mar-a-Lago is, ahol Donald Trump szeretett golfpályája található, érintve lesz.
A Floridától északra található Georgiában és Dél-Karolinában is evakuálják az embereket és homokzsákokkal készülnek a közeledő orkán ellen.
A szövetségi segélyszervezet, a FEMA nagy mennyiségű ételt, vizet és generátorokat is küldött a déli államokba.

Kapcsolódó cikkek: