GBP384.01
EUR330.39
USD295.89
CHF300.49
AUD203.45
DKK44.22
JPY2.72
CAD225.59
NOK32.41
SEK30.73
CZK12.90
PLN77.24
HRK44.43
RON69.42
TRY50.76

Kezdőlap»»Johnson katasztrófában találja magát. Le is kell mondania?

2019-09-25 14:52napiuzlet.png napiuzlet.com

Johnson katasztrófában találja magát. Le is kell mondania?

flickr.com

Forrás: flickr.com

Johnson katasztrófában találja magát. Le is kell mondania?

Mit tesz most az alsóház?
Valószínűtlen, hogy Jeremy Corbyn bizalmatlansági szavazást kezdeményez. Rögtön új választást akar azután, hogy ténnyé válik a brexit újabb elhalasztása. Ez nem csak a megállapodás nélküli kilépéstől való félelem miatt van. Ha újra elhalasztják a kilépést, azzal Johnson megszegi ígéretét, miszerint a britek október 31-én elhagynák az Európai Uniót, ez pedig olyan ígéret volt, mellyel Johnsonnak korábban sikerült maga mellé állítania a konzervatív párt egy részét. Ez nagyon kedvező a Munkáspártnak. Ha az ország végül megállapodással hagyja el az EU-t, a Munkáspárt abból is profitál, mert az a jobboldal szavazatvesztését jelenti.
Mit tesz majd a parlament? 
A Munkáspárt próbálja a lehető legjobban meggyengíteni a Konzervatív Pártot. A kormány ezt például halasztás javaslatának mozgósításának közzétételével teheti. Az oppozíció jelenleg próbálja a lehető legtöbb levelet és feljegyzést összeszedni Johnsontól és tanácsadóitól, hogy bizonyítékot szerezzenek arra, hogy a parlament és a királynő rossz úton járnak. Ez akár a lemondásig is vezethet.
A kormány két halasztási javaslatot is benyújt majd amint lehetősége adódik rá. Jövőhéten konferenciát tart a konzervatív párt és három napon belül döntést is hoz. Ezalatt a pár nap alatt fogja a kormány a parlamentet felfüggeszteni. Az ilyen kérelmek gyakoriak és kevés ellenállásba ütköznek.
Mik lesznek a Brexit következményei?
Az Európai Bizottság nem reagált a döntésre. Brüsszel befogja füleit, hogy Britanniában zajló brexit körüli háború nem vezesse félre. Az EU csak egy dolgot szeretne igazán: egy megállapodást nagyon gyorsan. Ezen pedig semmilyen vita nem változtat. Johnson többször is mondta, hogy a parlament nehezebbé tette saját dolgát egy jó megállapodás kidolgozásában azzal, hogy elutasította a megállapodás nélküli brexit lehetőségét. A halasztással még nehezebb lesz visszafordítani a helyzetet a miniszter szerint.
A Legfelsőbb Bíróság többször is figyelmeztette Johnsont, hogy semmilyen esetben sem játszadozhat az ország törvényeivel. Johnson továbbra is fenntartja, hogy a britek a jövő hónap végén elhagyják az EU-t, és megígérte, hogy tisztelni fogja az alsóház döntését a megállapodás nélküli kilépés elvetését illetően. Az, hogy ezt hogyan fogja kivitelezni, rejtély marad. „Próbál köralakú kockát rajzolni” – mondta Jonathan Sumption a Legfelsőbb Bíróság korábbi bírója a héten korábban a BBC-nek és hozzátette, nem hazudik, ha azt mondja, hogy a miniszterelnök abszurd pozícióba kényszerítette magát.
Politizál az igazságszolgáltatás?
Tíz évvel ezelőtt hagyta el a kijelölt lordok testülete, a parlament felsőházába választott bírók (Lords of Appeal in Ordinary vagy Law Lords angolul) a Felsőházat. A legfelsőbb bírók jelenlétét a parlamentben a politikai egyensúly felborulásának látták. Ekkor alapították meg a Legfelsőbb Bíróságot. Az amerikai törvényhozókkal ellentétben a britek politikailag neutrálisak és próbálnak a lehető legtávolabb maradni a politikai ügyektől. Ebben az egy esetben azonban úgy tűnik, hogy kivételt tesznek.
Az, hogy a Legfelsőbb Bíróság mind a tizenegy bírója egyöntetű döntést hozott, azt mutatja, hogy próbálják erejüket fitogtatni és a kormányt a helyére rakni. A kritikusok szerint így a bírók egy folyamatot indítanak és a politikusok székébe ülnek. „A baj az, hogy a törvény uralmát így átveszi a törvényhozók uralma” – mondta David Starkley, ismert brit történész. Arra a törvényre (Bill of Rights) utal, melyet harmadik Vilmos ideje alatt hoztak, és amely szerint a parlamentet nem lehet megkérdőjelezni egy másik intézményben, vagy bárhol máshol.
A határozat olyan javaslatokhoz vezetett, hogy a parlamenti tagokat a Legfelsőbb Bíróság is hallgassa meg, úgy, mint az Egyesült Államokban. Egy másik következmény pedig az, hogy még az eddiginél is inkább megkérdőjelezhető a bírók politikai semlegessége.

Kapcsolódó cikkek: