GBP389.61
EUR353.98
USD310.67
CHF328.79
AUD216.94
DKK47.54
JPY2.90
CAD229.72
NOK33.26
SEK34.14
CZK13.27
PLN78.80
HRK46.97
RON73.09
TRY45.30

Kezdőlap»»ENSZ: A világ erdeinek csökkenésével nő a bennük élő biológiai sokféleség jelentősége

2020-05-25 12:17napiuzlet.png napiuzlet.com

ENSZ: A világ erdeinek csökkenésével nő a bennük élő biológiai sokféleség jelentősége

©CIFOR/Ricky Martin

Forrás: ©CIFOR/Ricky Martin

ENSZ: A világ erdeinek csökkenésével nő a bennük élő biológiai sokféleség jelentősége

A környezetvédelem és fenntarthatóság együtt óvják meg a növényeket, állatokat és létbiztonságunkat
 
 
 

Róma/Nairobi, 2020. május 22. – Azonnali lépésekre van szükség az erdők biológiai sokféleségének megőrzéséhez az erdőpusztulás és erdőírtás ilyen súlyos mértéke mellett, olvasható a világ erdeinek állapotát bemutató jelentésben.
A biológiai sokféleség nemzetközi napján (május 22.) megjelent kiadvány szerint a biodiverzitás megóvása teljes egészében azon múlik, hogy miként bánunk és használjuk az erdőket.
A jelentést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jegyzi, partnerségben az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP) és az UNEP Természetvédelmi Megfigyelő Központjával.
1990 óta közel 420 millió hektár erdő tűnt el, azonban egyre lassuló ütemben.
A koronavírus járvány rámutatott a természet védelmének és fenntartható használatának fontosságára, miután egészségünk nem elválasztható a bennünket körülvevő ökoszisztéma egészségétől.
Az erdők védelme kulcsfontosságú, mert otthont adnak a földi biológia sokféleség javának. Ahogy a FAO-UNEP jelentésben is olvasható, 60 000 fafaj, a kétéltű fajok 80%-a, a madarak 75%-a és az emlősök 68%-a él az erdőkben.
Hivatkozik a FAO erdei erdőforrásokról szóló 2020-as felmérésének megállapítására is, mely szerint az erdőírtás mértéke az elmúlt évtizedben csökkent, mégis 10 millió hektárral lesz kevesebb évről évre.
„Az erdőírtás és pusztulás mértéke továbbra is aggodalomra ad okot, jelentősen hozzájárulva a biológiai sokféleség eltűnéséhez,” – olvasható a két ENSZ szervezet vezetője által jegyzett előszóban.
Természetvédelem és fenntarthatóság
A jelentés tartalmaz egy az Európai Unió Közös Kutatóközpontja és az Amerikai Erdészeti Szolgálat által készített tanulmányt, mely szerint világszerte 34,8 millió különálló erdő létezik – az egy 1 hektárostól a 680 millió hektárig. Törekedni kell ezen erdőtöredékek újbóli összekapcsolására.
Az erdők esetében teljesült a Aicsi biológiai sokféleség célkitűzés, amely 2020-ra a szárazföldi területek 17%-át javasolta védelem alá venni, olvasható a jelentésben.
A Természetvédelmi Megfigyelő Központ adatai szerint a védett erdők között a legnagyobb mértékben a lombos örökzöld erdőterületek növekedtek, melyek főleg a trópusokon fordulnak elő. Ezen túl a trópusi esőerdők, a szubtrópusi és a mérsékel óceáni erdők több mint harmada áll már védelem alatt.  
Megélhetés
Emberek milliói szerte a világon biztosítják megélhetésüket az erdőkből.
Az erdők több mint 86 millió „zöld” munkahelyet adnak. A mélyszegénységben élők több mint 90%-a köszönheti táplálékát, tüzelőjét és létbiztonságát az erdőknek, közülük 8 millió súlyos mélyszegénységben élő Latin-Amerikában.
 
 

Kapcsolódó cikkek: